Politika

Usvojen budžet USK! SDA i Laburisti Fikreta Abdića zajedno protiv deblokade i Vlade USK

U Skupštini Unsko-sanskog kantona usvojen je budžet sa 16 glasova ‘za’.

Ovim bi se konačno trebala okončati finansijska blokada ovog kantona koja je nastala kada su zastupnici SDA odbili podržati najvažniji finansijski dokument.

Oni su, naime, iskoristili situaciju u kojoj je jedan zastupnik većine na liječenju u Turskoj te je njegov glas nedostajao za usvajanje odluka.

Tako su kompletan USK doveli u talačku krizi, a brojne uposlenike u javnom sektoru ostavili bez plaća. Najdramatičnije je bilo to što pripadnici MUP-a USK nisu dobili svoje zarađene plaće zbog čega su stupili i u štrajk.

Ipak, danas je održana online sjednica i tako je omogućeno da zastupnok Anel Šahinović glasa iz Turske. Tako je osigurano 16 potrebnih glasova.

Međutim, zanimljivo je da su zastupnici SDA zajedno sa zastupnicom Laburista Fikreta Abdića – Edinom Abdić Pleho, glasali protiv.

Premijer USK Mustafa Ružnić (NES) kazao je za Raport da je mandat ove Vlade, uprskog prljavoj kampanju koja se vodila protekli mjesec, obilježilo nekoliko drugih stvari.

“To su tri stvari. Istinski i stalni rad, kontinuiran i otvoren kontakt s građanima i treće su rezultati koje smo počeli nizati. Ovo nisu floskule već argumentirane i dokazane činjenice i mi na tim temeljima nastavljamo raditi”, rekao je Ružnić.

Kaže da se na današnjoj sjednici moglo jasno vidjeti ko dijeli mišljenje i ko glasa po istom principu.

“A prethodnih dana se na sva zvona optuživalo upravo nas da smo u nekom dogovoru s Laburistima. Evo, danas SDA i Laburisti su nam pokazali i riječima i djelom da su jedinstveni u svojim stavovima. Što se političkih napada tiče, njih će sigurno biti još jer je izborna godina. No, u krizama i vanrednim stanjima svako od nas, kako pojedinci tako i grupacije, pokazuju svoje pravo lice pa i na taj period gledam kao na još jedno vrijeme u kojem ćemo više naučiti jedni o drugima, podići standarde u radu, takmičiti se u dobru. Vjerujem da će svi oni koji se natječu za političko liderstvo u Unsko-sanskom kantonu slijediti iste principe i da ćemo zajedno postići puno pozitivnog za građane koji su nam i dali svoje povjerenje”, rekao je Ružnić za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare