Magazin

Uz ove trikove lako napravite preukusna jela: Kako odabrati pravu tjesteninu za umak?

Italijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na svijetu, a neki od razloga za to su kvalitetni i sezonski sastojci koji se koriste. Koliko su kvalitetne namirnice važne, dobro pokazuju slavna talijanska jela koja broje tek nekoliko sastojaka - poput carbonare.

Također, Talijani većinom ne kompliciraju u kuhinji, nego koriste jednostavne tehnike kako bi namirnice zablistale i mudro kombiniraju sastojke. Dobar spoj slatkih, slanih i gorkih okusa jelima daje slast, a mirisni začini zaokružuju cijelu priču. Osim toga, domišljati trikovi šlag su na torti jer kuhanje čine zabavnim i kreativnim.

Koja tjestenina za koji umak?

Općenito je pravilo: što je glađa tjestenina, to umak treba biti rjeđi. Presavijeni ili nazubljeni oblici idealni su za gušće umake. Špageti, kao i druga dugačka tjestenina okruglog oblika, prikladna je za većinu umaka, ali ne i uz bolonjez. Kako biste iskoristili čari tog umaka, najbolje ga je poslužiti uz tagliatelle (dugački rezanci, obično 5 mm širine) jer njihovi rubovi omogućuju bolji okus.

Kratka tjestenina poput makarona ili penna (pera ili cjevčice) najbolja je za umak arrabiata (pinkantni umak od bijelog luka, paradajza, ljutih papričica i maslinova ulja) ili dugo kuhane rague od mesa i paradajza. Ta kratka tjestenina, koja uključuje i farfalle (mašnice) te fusille (federi), kao i vrste prazne cjevaste tjestenine, jede se s taman toliko umaka da ih pokrije. Vrlo sitna i kratka tjestenina, poput zvjezdica ili kružića, najbolja je u juhama.

Začinski trik

Tostirajte svoje začine: Prije upotrebe začina poput kumina, komorača ili korijandra u talijanskim, ali i ostalim receptima zagrijte ih na suhoj tavi nekoliko minuta. Tom se tehnikom pojačava aroma i produbljuje okus, pa jela postaju kompleksnija. Jela možete poboljšati i dodavanjem aromatiziranog maslinovog ulja.

Zagrijte ulje s bijelim lukom, ružmarinom, majčinom dušicom, čilijem ili nekim drugim aromatičnim sastojkom po želji, pazeći da ne prokuha. Ostavite da se ohladi, procijedite i iskoristite ulje za salate, povrće na žaru, pizze i pogače.

Eksperiment: pesto

Dok se tradicionalni pesto radi od bosiljka, pinjola, bijelog luka, parmezana i maslinovog ulja, slobodno eksperimentirajte s različitim sastojcima.

Iskoristite rikulu, medvjeđi luk, kelj ili peršun umjesto bosiljka, a pinjole zamijenite orasima ili bademima. Tako ćete dobiti brzinski, ukusan i zdrav umak za tjesteninu ili rižu.

Svjež okus

Korica limuna, naranče ili limete nije rezervirana samo za deserte; i slanim jelima daje svjež, mogli bismo reći - živahan okus, ali i primamljiv izgled. Fino naribanu koricu pospite po tjestenini, plodovima mora i salatama kako biste dobili osvježavajuću notu.

U talijanskoj, ali i ostalim kuhinjama kiselkaste note osobito dobro odgovaraju u masnijim jelima i pomažu u balansiranju okusa.