Legendarni Vaha

Vahid Halilhodžić o Beckenbaueru: ‘Veliki gubitak sa svjetski nogomet. Dodijelio mi je Bronzanu kopačku Evrope’

Teška je ovo sedmica za svjetski nogomet, rekao je

Veliki, baš jako veliki gubitak za svjetski nogomet. Franz Beckenbauer je bio pojam, prava nogometna ikona, čovjek koji je mijenjao nogometnu historiju, rekao je Vahid Halilhodžić (71).

Franz Beckenbauer preminuo je u 79. godini života, riječ je o jednom od najvećih nogometaša u historiji njemačkog nogometa.

"Taj je čovjek na terenu mogao sve. On je igrao tog libera, a zapravo je bio sve. Driblao je, zabijao, prolazio suparnike kako je želio. Beckenbauer je mogao igrati sve, od libera do napadača", priča Vahid Halilhodžić koji ipak nikada nije zaigrao protiv legendarnog "Kaisera Franza":

"Ipak, imam jednu anegdotu s njim. Franz Beckenbauer mi je 1985. godine u Parizu dodijelio nagradu Bronzanu kopačku Evrope. Nju sam zaslužio kao treći najbolji strijelac Starog kontinenta u sezoni 1984/85. kao igrač Nantesa. I tu smo se malo družili, malo popričali, uvijek je ugodno kad vas nahvali takva zvijezda".

Vaha je nastavio u dahu:

"Šokiralo me je ovo, čitao sam kako je bolestan, ali nisam znao da je to baš tako problematično. Baš razmišljam, prije nekoliko dana preminuo je Zagallo, sad i Beckenbauer, to su uz Deschampsa jedini ljudi koji su u historiji Svjetska prvenstva osvajali kao igrači i treneri. Sve je jasno, teška je ovo sedmica za svjetski nogomet, svi smo izgubili dva nogometna velikana", završio je Halilhodžić, javlja 24sata.