Svijet

Vatikan objavio: Katolička crkva ne može blagosloviti istospolne zajednice

Vatikan je objavio u ponedjeljak da Katolička crkva ne može blagosloviti istospolne zajednice jer „Bog ne može blagosloviti grijeh“.

Vatikanski ured za vjersku ortodoksiju, Kongregacija za doktrinu vjere, u ponedjeljak je objavila zvaničan odgovor na pitanje može li katoličko svećenstvo blagosloviti homoseksualne zajednice.

Odgovor, sadržan u objašnjenju na dvije stranice objavljen na sedam jezika i odobren od pape Franje, je „negativan“

Dekret pravi razliku između crkvene dobrodošlice i blagoslova homoseksualnih osoba, ali ne i njihovih zajednica jer bi svako sakramentalno priznanje takvih zajednica moglo pogrešno da bude zamijenjeno za brak.

Vatikan smatra da homoseksualne osobe moraju biti tretirane s dostojanstvom i poštovanjem, ali da je homoseksualno općenje „temeljno poremećeno“. Katoličko učenje navodi da je brak, doživotna zajednica između muškarca i žene, dio Božijeg plana i da je stvoren s ciljem stvaranja novog života.

Pošto homoseksualne zajednice nemaju namjeru da budu dio tog plana, ne može ih blagosloviti crkva, navodi se u dokumentu.

“Bog ne može blagosloviti grijeh: On daje blagoslov grešnom čovjeku kako bi mogao spoznati da je dio njegovog plana ljubavi i omogućio bi Stvoritelju da promijeni”, piše u odgovoru Vatikana, prenosi AP.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare