Šarena planeta

Veliki avioprijevoznik donio odluku koja pokazuje kako bi mogla izgledati putovanja u budućnosti

Singapore Airlines prvi je veći avioprijevoznik koji je uveo digitalne certifikate kojima se provjeravaju rezultati testova na Covid-19 i status cijepljenosti za sve putnike, u onome što je kompanija opisala kao novu normalu za putovanja.

U srijedu su objavili da su prvi na svijetu započeli ispitivanja ‘postupka provjere zdravstvenog stanja’ koji je razvio glavni avionski lobi, Međunarodno udruženje avio prometa (IATA). Aplikacija, poznata kao Travel Pass, koristi se na letovima Singapore Airlinesa iz Jakarte ili Kuala Lumpura u Singapur. Kompanija je rekla da bi program mogla proširiti i na druge gradove ako pokusi budu uspješni. Također, u narednim mjesecima planira integrirati certifikat u svoju mobilnu aplikaciju SingaporeAir.

Putnici koji putuju odabranim rutama morat će obaviti svoje testove na Covid-19 u određenim klinikama u Džakarti i Kuala Lumpuru, gdje im se može izdati digitalna ili papirnata zdravstvena potvrda s QR kodom, objasnila je zrakoplovna tvrtka u priopćenju za javnost. Dokumente će provjeravati osoblje aerodroma i imigracijsko tijelo Singapura.

Aviokompanija je rekla da će testovi i vakcinacija na Covid-19 biti ‘sastavni dio’ putovanja u budućnosti te da su potvrde idealan način za ‘potvrđivanje zdravstvenog stanja putnika’. Kompanija je novi ID pozdravila kao način korištenja digitalnih tehnologija za stvaranje ‘besprijekornijeg iskustva’ za kupce usred ‘novog normalnog’.

Margaret Tan, službenica aviosigurnosti iz Singapurske uprave za civilno vazduhoplovstvo (CAAS), pozdravila je ovu novost i izrazila nadu da će ‘druge zemlje i aviokompanije’ usvojiti sličnu shemu kako bi putnicima osigurale ‘potrebna zdravstvena osiguranja za zaštitu javnog zdravlja.’

IATA je prošlog mjeseca objavila da radi na Travel Pass-u u pokušaju da ponovno otvori međunarodna putovanja. Nekoliko aviokompanija već je počelo koristiti tehnologiju, uključujući kompaniju Qantas Airways, koja je rekla da planira dokaz o vakcinaciji Covid-19 učiniti obveznim za sve međunarodne putnike koji putuju u i iz Australije. Direktor kompanije Alan Joyce predviđa da će digitalni zdravstveni pasoši postati uvjet u cijelom svijetu.

Međutim, u industriji se mogu čuti i glasovi upozorenja da bi stavljanje obveznih dokaza o vakcinaciji moglo biti pogubno za sektor putovanja koji ionako već pati. Gloria Guevara, čelnica Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, nedavno je ustvrdila da bi za letenje trebao biti potreban samo negativan rezultat testa, jer vakcine još nisu široko dostupne, a rizične grupe koje prime vakcine rjeđe putuju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare