Svijet

Nastavlja se širiti: Nova varijanta koronavirusa “BA.2.86” potvrđena u još jednoj zemlji

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) objavila je da je nova varijanta COVID-19, "BA.2.86", otkrivena i u Velikoj Britaniji nakon Izraela i Danske.

U saopštenju UKHSA navodi se da je nova varijanta virusa, koja se pojavila kao podtip varijante Omikron, otkrivena kod osobe koja nije imala nedavnu istoriju putovanja.

Dodaje se da je "BA.2.86" genomski udaljeniji od Omikrona i da ima veći broj mutacija sa trenutno postojećim varijantama.

U saopštenju se navodi da pojava ovog virusa kod osobe bez istorije putovanja, ukazuje na prenošenje unutar zemlje.

Kako se navodi, još uvijek nema dovoljno podataka o karakteristikama i opasnosti nove varijante.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ažurirala je u petak status BA.2.86, varijante koronavirusa, kao "varijante koja je pod nadzorom" zbog velikog broja mutacija.

"Dosada je prijavljeno samo nekoliko slučajeva varijante u nekoliko država", naveo je WHO.

Dodaje se da je potrebno više podataka da bi se bolje shvatila ova varijanta i obim njenog širenja. U saopštenju se ističe da varijanta BA.2.86 ima veliki broj mutacija.

WHO trenutno prati tri varijante COVID-19 koje moraju biti pod nadzorom kao i sedam varijanti koronvirusa koje se nalaze na posmatranju.

U saopštenju je istaknuto da se COVID-19 i dalje širi i mutira, pa je ponovljen apel WHO-a zemljama za bolje praćenje i izvještavanje.