Region

Video / Objavljen snimak hapšenja opasne bande na čelu s narkobosom Šarićem

USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) je pokrenuo istragu protiv 14 hrvatskih državljana koje sumnjiči za šverc više stotina kilograma kokaina, preprodaju oružja i krijumčarenje stranaca, a prvoosumnjičenog Petra Ćosića (51) i za ubistvo Milana Milovca (47) koji je surađivao sa također uhapšenim beogradskim narkobosom Darkom Šarićem.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestilo da je pokrenulo istragu nad dvije skupine krijumčara na temelju krivične prijave i rezultata pribavljenih putem međunarodne saradnje s više država te s Eurojustom i Europolom, prenosi Net.hr.

Deset članova

USKOK je saopćio da se prva skupinu krijumčara sastojala od deset članova u dobi između 36 i 63 godine, dok su drugu skupinu činila četiri člana u dobi između 29 i 41 godine starosti.

Prema pisanju medija, deseteročlano zločinačko udruženje je vodio Petar Ćosić zvan Šarac, koji je 2011. uhapšen u akciji Dogma zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina i osuđen na četiri godine.

Ćosić je, prema sumnjama USKOK-a, od novembra 2019. do 12. aprila 2022., povezao ostale osumnjičenike i više drugih osoba u Hrvatskoj, Belgiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Kolumbiji i Ekvadoru radi šverca kokaina.

Tužilaštvo je preciziralo da je Ćosić nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i istovar, odobravao njegovu prodaju i cijenu prodaje, kao i način isplate, a organizirao je i izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku, dok su ostali članovi finansirali utovar kokaina, nadzirali transport, isplaćivali sudionike i preuzimali drogu u Luci Ploče koju su potom raspačavali.

Na taj način je skupina prokrijumčarila najmanje 609 kilograma kokaina kojeg su preprodali u vrijednosti većoj od 17 miliona eura, naglasio je USKOK.

U toj skupini je bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posljedica atentata koji je organizirao Ćosić, a koji je bio nezadovoljan Milovčevim onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosnom prema Ćosićevoj skupini.

Ćosić je za ubistvo Milovca zadužio 36-godišnjaka koji je u Ekvadoru, putem nepoznate osobe, angažirao također zasad nepoznate osobe za Milovčevu likvidaciju. USKOK dodaje da je Milovčeva likvidacija pokušana 13. novrembra 2020. u Guayaqilu, ali je on preživio te je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu.

Po obavijesti da je Milovac samo ranjen, Ćosić je atentatorima ponudio dodatni novac za ubistvo Milovca i policajaca koji su ga čuvali u bolnici te su za likvidaciju angažirana dva Kolumbijca.

No, do drugog atentata na Milovca nije došlo jer je u međuvremenu jedan od atentatora uhapšen, dok je Milovac u međuvremenu umro u bolnici od ranije zadobivenih ozljeda.

Milovac je, prema pisanju medija, bio desna ruka srbijanskog narkobosa Darka Šarića koji je u četvrtak uhapšen u Beogradu.

Šverc kokaina

“Radi se o nekim većim krijumčarenjima opojne droge kokain iz Južne Amerike u Ameriku, radi se o nekoliko dijelova toga krivičnog dijela, vidjet ćemo kako će to ići dalje, hoće li biti nečeg novog.

Uz to se spominje još nekakvo ubistvo”, kazao je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Petra Ćosića, javlja RTL.

Među osumnjičenima je i poduzetnik Oliver Čokara, koji je već u zatvoru zbog krijumčarenja kokaina kroz luku Ploče. Pao je u martu prošle godine zbog šverca 50 kilograma kokaina iz Ekvadora u kontejneru s bananama. I to dok su kokain pretovarivali.

“Mom klijentu još nije ni uručeno rješenje o provođenju istrage, kao ni poruka o pravima, on niti ne zna zašto ga se dovodi u vezu s ovim što je objavljeno u javnosti.

Očito je riječ o akciji USKOK-a koja je dugo pripremala”, kazao je Fran Olujić, odvjetnik Olivera Čokare.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare