Region

Vjosa Osmani: Erdogan može da ubijedi Vučića da Srbija prizna Kosovo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je kako vjeruje da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan može imati veoma značajnu ulogu u ubjeđivanju Aleksandra Vučića da je jedini mogući put kojim može da se krene ka dugotrajnom miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu da Srbija prizna Kosovo.

“Vjerujem da Turski predsjednik može da ima veoma značajnu ulogu u ubjeđivanju Vučića da je jedini mogući put kojim može da se krene ka dugotrajnom miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu da Srbija prizna Kosovo i da dođe do uzajamnog priznanja”, rekla je Osmani.

Ona, međutim, podseća da se dijalog vodi pod okriljem EU, te je u intervjuu za tursku televiziju Prištinu predstavila kao stranu koja poštuje ono što je potpisano, a Beograd kao nekog ko radi suprotno.

„Nažalost, Srbija nastavlja da potpisuje, ali ne i da primjenjuje“, kazala je Osmani uz konstataciju da i povodom toga Erdogan može da pomogne, odnosno da utiče na Srbiju da ispuni ono što je dogovoreno.

Polurješenja mogu da služe samo srednjoročno, ali treba da radimo na uzajamnom priznanju i mislim da je uloga Erdogana tu bitna, rekla je Osmani u intervjuu za tursku državnu televiziju, javlja Kossev.

Osmani je ponovila optužbe na račun Beograda, navodeći da srpsko rukovodstvo stvara tenzije, a ne Priština, i da Beograd želi da „pripoji Kosovo“.

“Ovo je jasna situacija gdje je jedna strana agresor, a druga žrtva stalnih napada. U ovom slučaju mi smo pod stalnim napadima Srbije, koja ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu i za to koristi Putinovu strategiju”, smatra Osmani.

Ona je poručila da Priština to neće dozvoliti.

“Kosovo je investiralo u svoje odbrambene mogućnosti i naša teško stečena sloboda nije nešto od čega bismo ikada bili spremni da odustanemo”, kazala je Osmani.

Naglasila je i da kosovski zvaničnici trenutno razgovaraju sa partnerima u NATO-u o tome da Kosovo put ka ovoj alijansi krene učlanjenjem u Partnerstvo za mir.

“Kada se priključimo Partnerstvu za mir za šta pokušavamo da dobijemo konsenzus biće mnogo lakše da se pridružimo NATO-u. Mislimo da nije samo u interesu Kosova već i Alijanse da im se što više zemalja sa Zapadnog Balkana pridruže”, poručila je Osmani.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare