Vijesti

Vlast u Srbiji se demaskirala: “Slavljenje Ratka Mladića kao heroja je rezultat desetogodišnje politike Aleksandra Vučića”

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se, između ostalog, o tome da li javna odbrana Ratka Mladića pokazuje da se Srpska napredna stranka otvoreno vraća na radikalske pozicije.

Sagovornici su bili Katarina Golubović, predsjednica YUCOM-a, Komiteta pravnika za ljudska prava, i Rade Veljanovski, profesor beogradskog Fakuleta političkih nauka.

Nije incident

Na pitanje da li je ovo što se posljednjih dana dešavalo oko murala Ratka Mladića u Beogradu incident ili to otkriva pravac u kome se kreće vlast u Srbiji, Golubović je odgovorila:

-To svakako nije incident. To je zapravo potvrda onoga što se dešava još od povratka Vojislava Šešelja u Srbiju. Do sada je Srpska napredna stranka podržavala ratne zločince prije svega kroz neka tumačenja prava.

Nije se išlo na kršenje zakona, međutim, danas imamo jasnu pokaznu vježbu da će Srpska napredna stranka i oni koji su s njima u vladajućoj koaliciji prekršiti zakon i ustav samo da bi se ta podrška očuvala.

Veljanovski je naglasio da je dominantno stanje svijesti u Srbiji uveliko nacionalističko i desničarsko.

-Drugo, da nema govora o tome da ćemo se na objektivan način suočiti sa prošlošću. I treće, vlast se sada potpuno demaskirala. Ona ni do sada nije osuđivala ratne zločince, a sada ih otvoreno podržava i brani.

Najgore od svega je što su generacije rođene prije 20, 25, 30 godina toliko indoktrinirane nacionalističkom sviješću da gotovo nema mogućnosti da im se objasni da rat nije bio onakav kako su oni učili u školi - rekao je Veljanovski.

Golubović: Na djelu pokazna vježba (Foto: Yucom)

Autor Omer Karabeg ustvrdio je da mu se čini da je Srbija sada ušla u završnu fazu negiranja onoga što se dogodilo u Srebrenici, jer se sada slavljenjem Mladića kao heroja praktično negira i sam zločin.

-To je rezultat desetogodišnje politike Aleksandra Vučića. Ali, ne rade to samo Vučić i Srpska napredna stranka. Miloš Jovanović, predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke, koji je ovih dana promovisan kao predsjednički kandidat, takođe poriče genocid u Srebenici.

Kao docent Pravnog fakulteta on uči studente da je Haški tribunal politički sud ne govoreći im o tome kakve su činjenice tamo utvrđene. Takvim izjavama on hoće da dođe do birača jer je danas stvorena takva atmosfera da se smatra izdajnikom onaj ko kaže da je Mladić počinio genocid - kaže Golubović.

Karabeg je primijetio da su sem Borisa Tadića, koji je bio predsjednik Srbije u vrijeme kada je Mladić izručen Haškom tribunalu, ostali opozicionari dosta mlako reagovali ili se uopće nisu oglasili.

Uglavnom ćute

-Odnos opozicije prema odbrani Ratka Mladića dopunjuje mozaik jako tmurne situacije u Srbiji. Jer osim Borisa Tadića, Ne davimo Beograd, Građanskog demokratskog foruma, Skupštine slobodne Srbije i još ponekog ostali su uglavnom ćutali.

Podsjetio bih da sem gospodina Miloša Jovanovića i Boško Obradović, lider opozicionih Dveri, itekako smatra da je Ratko Mladić nacionalni heroj i da mu treba podići spomenik u Srbiji. Slično misle i Zavetnici i još neki na desnici.

Veljanovski: Tmurna situacija u Srbiji (Foto: RSE)

Na opozicionoj sceni postoji priličan broj stranaka i lidera koji pokušavaju da nadmaše Vučića u odbrani zločina iz devedesetih i u proglašavanju onih koji drugačije misle za izdajnike. To je naš veliki problem. Mislim da nisu u pravu dobronamjerni građani i javne ličnosti koji kažu da oni koji brane Mladićev mural nisu većinska Srbija, da veći broj ljudi to osuđuje.

Nažalost, moram reći da nije tako. Naravno da je namjera nacionalističke opozicije da zastupanjem ekstremnih desničarskih stavova otme dio glasača Srpskoj naprednoj stranci. Ne vjerujem da će u tome uspjeti jer u Srbiji još uvijek važi logika - glasat ću za tebe kad budeš na vlasti - konstatirao je Veljanovski.