Region

Vodostaji rijeka u Hrvatskoj u opadanju: Vodni val još prijeti Petrinji i Pokupskom

Nakon višednevne borbe s bujičnim poplavama i rekordnim vodostajima rijeka, kiša je u većem dijelu Hrvatske prestala padati, a vodostaji rijeka su u stagnaciji i opadanju, iako neke rijeke još ugrožavaju nizvodno smještena naseljena područja, javlja Anadolija.

Tokom prošle noći najteže je bilo u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici gdje je na snazi izvanredno stanje odbrane od poplava za rijeke Koranu, Kupu i Unu.

Visoki vodni val Korane vrhunac je kod Karlovca dosegnuo tokom prošle noći, imao je rekordnu razinu od 852 centimetra i trenutno je u opadanju. U narednim danima taj vodni val prijeti mjestima nizvodno, ponajprije Petrinji.

"Vrh vodnog vala na području grada Petrinje možemo očekivati tokom noći s petka na subotu na razini iz 2014. godine, očekuje se da će biti ugrožen cijeli niz kuća i vikendica od Karlovca do Siska", izjavio je Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda.

Una koja je jučer poplavila centar Hrvatske Kostajnice prestala je rasti, no zbog podzemnih voda poplavljeni su objekti u Hrvatskoj Dubici.

Rijeka Zrmanja je u opadanju nakon što je poplavila Obrovac, a rekordni vodostaj od 302 centimetra za 39 centimetara premašio je do sada ikad zabilježenu razinu.

Prema izvještaju Hrvatskih voda, Kupa još uvijek predstavlja opasnost za Pokupsko u kojem bi tokom večeri trebala doseći svoj vrhunac.

Proteklih dana vodostaji više rijeka izazvali su značajne materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima u nekoliko hrvatskih županija, a štete će se procjenjivati nakon što opasnost na poplavljenim područjima prođe.