Svijet

Vojna hunta u Nigeru odbila ponudu Amerikanaca. Hoće li doći do intervencije?

Vojni režim u Nigeru, koji je na vlast došao državnim udarom, odbio je ponudu Zapadne Afrike i Sjedinjenih Američkih Država za pregovore kako bi se spriječila vojna intervencija radi uspostave ustavnog poretka, koja je i dalje moguća, javlja AFP.

Dva dana prije sastanka na vrhu Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) o situaciji u Nigeru vojska na vlasti u Niameyju objavila je da ne može primiti delegaciju te organizacije iz sigurnosnih razloga.

"Sadašnje prilike, u kojima prevladavaju bijes i pobuna stanovništva zbog sankcija ECOWAS-a, ne dopuštaju da spomenutu delegaciju dočekamo u miru i u sigurnosti", ističe se u pismu nigerskog ministarstva vanjskih poslova poslanom u ponedjeljak ECOWAS-u.

U pismu se ističe da se odgoda sastanka planiranog u utorak "pokazala nužnom zbog očitih sigurnosnih razloga, dok prijeti agresija na Niger".

U pismu se ne spominju Afrička unija (AU) i UN, čiji su predstavnici trebali pratiti predstavnike ECOWAS-a u Niameyju, rekli su diplomatski izvori.

Isto ministarstvo je u drugom pismu obavijestilo da se "privremeno ukidaju stalne diplomatske dozvole" odobrene 2023. godine "za avione prijateljskih i partnerskih zemalja Nigera", ne navodeći na koji se tip letjelica i na koje se zemlje tačno misli.

ECOWAS je zaprijetio da će vojno intervenirati u Nigeru kako bi na vlast vratio predsjednika Mohameda Bazouma svrgnutog u državnom udaru 26. jula.

Ta prijetnja u vidu sedmodnevnog ultimatuma koji su čelnici ECOWAS-a postavili nigerskoj vojsci nije ostvarena nakon njegova isteka u nedjelju navečer pošto je organizacija poručila da daje prednost dijalogu.