Svijet

Šta će biti sa rudnicima uranija? Vojni udar u Nigeru mogao bi se odraziti na cijeli svijet

Vojni udar niger

Prošlosedmični vojni udar u Nigeru, jednom od najvećih svjetskih dobavljača uranija, još jednom je ukazao na značaj ove zemlje u zadovoljavanju globalnih potreba za ovom rudom. Uran, radioaktivni otrovni metal, koristi se u različitim poljima, od liječenja raka do pomorstva, od industrije oružja do nuklearnih energetskih postrojenja.

Niger ima najbogatije zalihe rude uranijuma u Africi i proizveo je 2.020 metričkih tona uranija prošle godine, prema podacima Svjetske nuklearne asocijacije (WNA). Niger se nalazi na sedmom mjestu na listi najvećih svjetskih dobavljača uranija.

Kazahstan se smatra najvećim svjetskim dobavljačem uranijuma s 21.227 metričkih tona proizvedenog uranija prošle godine. Slijedi ga Kanada s 7.351 metričkom tonom i Namibija s 5.613 metričkih tona.

Nigerski uranij za francuske elektrane

Francuska, kojoj je u prosjeku potrebno 7.800 metričkih tona prirodnog uranijuma godišnje za pokretanje 56 reaktora u 18 nuklearnih elektrana, nabavlja uran od svoje bivše kolonije Nigera već duže od pet decenija.

Francuska državna nuklearna energetska kompanija Orano, nekadašnja Areva, upravlja površinskim kopom u blizini grada Arlit, koji se nalazi u pustinji Sahara u Nigeru.

Prema podacima Agencije za snabdijevanje Euratoma (ESA), Niger je treći najveći dobavljač uranija u Francuskoj u periodu od 2005. do 2020. godine, a ispred njega su samo Kazahstan i Australija.

Procjenjuje se da Francuska ne zavisi samo od Nigera u pogledu snabdijevanja uranijem, već ima zalihe obogaćenog uranija da zadovolji trogodišnje potrebe.

AA

S druge strane, Evropska unija (EU) zadovoljava 25 posto svojih potreba za uranijemiz Nigera. Niger se smatra drugim najvećim dobavljačem uranija u EU nakon Kazahstana.

Orano je u izjavi francuskoj štampi demantovao vijest da je nakon puča 26. jula obustavljena isporuka uranijuma iz Nigera u Francusku i poručio da se radovi na terenu i dalje nastavljaju.

Nova rezerva od 200 hiljada metričkih tona

Orano je a državom Niger dogovorio i rad rudnika Imouraren, koji se nalazi na sjeveru zemlje i jedno je od najvećih nalazišta uranija na svijetu.

Proces ekstrakcije uranija počet će 2028. godine u rudniku, za koji se procjenjuje da ima rezerve od približno 200.000 metričkih tona.

Orano je objavio i podatke o radioaktivnom otpadu koji je ostao u podzemnom rudniku Akokan u blizini grada Arlita.

Utvrđeno je da je 20 miliona tona radioaktivnog otpada ostavljeno na lokaciji rudnika, odakle je izvađeno i ukupno 75.000 metričkih tona uranija 2021. godine.

Francuska nevladina organizacija Nezavisna komisija za istraživanje i informisanje o radioaktivnosti (CRIIAD) saopćila je da bi radioaktivni otpad na lokaciji rudnika trebalo da bude prekriven glinom, ali francuska kompanija se oglušila o taj apel.

Prema CRIIAD-u, 20 miliona tona radioaktivnog otpada direktno ugrožava zdravlje 100.000 ljudi u regionu.