Puni Gas

Volkswagen se seli iz Njemačke?

Volkswagen Grupa mogla bi da prebaci proizvodnju iz Nemačke i Istočne Evrope ukoliko se nestašica prirodnog gasa nastavi. Ovo je još jedan pokazatelj da bi ruska invazija u Ukrajini mogla da poremeti cjelokupnu evropsku industriju, prenosi Nova.rs.

Ukoliko se nestašica gasa nastavi nakon ove zime, Volkswagen ima premještaj proizvodnje kao jednu od opcija, saopćila je njemačka kompanija.

Najveći njemački proizvođač automobila ima fabrike u Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj, koje su među evropskim zemljama koje najviše zavise od ruskog gasa.

"Kao srednjoročne alternative, fokusiramo se na veću lokalizaciju, premještanje proizvodnih kapaciteta ili tehničke alternative, slično onome što je već uobičajena praksa u kontekstu izazova vezanih za nedostatak poluprovodnika i druge nedavne poremećaje u lancu snabdijevanja“, izjavio je Geng Wu iz Volkswagen Consultinga.

Jugozapadna Evropa ili priobalne zone Sjeverne Evrope imaju bolji pristup pomorskom transportu tečnog naftnog gasa, pa bi proizvodnja mogla da se prebaci u neku od država ovih regiona, tvrdi portparol Volkswagena.

Trenutno, njemačka kompanija upravlja fabrikama automobila u Portugalu, Španiji i Belgiji, a to su zemlje koje imaju i velika skladišta gasa.

Volkswagen tvrdi da će u narednih 5 do 6 mjeseci uspjeti da zadrži proizvodnju u Njemačkoj na stabilnom nivou, ukoliko ova država nastavi sa dopunom svojih gasnih rezervi, ali i da rastuće cijene energenata i nestabilnost u lancima snabdijevanja predstavljaju rizik za globalnu proizvodnju.