posjeta egiptu

Von der Leyen: Protiv sam prisilnog raseljavanja Palestinaca. Rješenje su dvije države

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u subotu da se protivi "prisilnom raseljavanju" Palestinaca nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu, u kontekstu rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

"Razgovarala sam o aktualnoj humanitarnoj krizi u Gazi s predsjednikom Sisijem i zahvalila Egiptu na ulozi u pružanju i olakšavanju dostave humanitarne pomoći ugroženim Palestincima", napisala je Von der Leyen na X-u.

"Slažemo se u pogledu načela nenasilnog raseljavanja Palestinaca i političkog horizonta koji se temelji na rješenju problema stvaranjem dviju država, izraelske i palestinske", dodala je.

Predsjednica Evropske komisije potom je otišla na Sinaj, objavio je guverner regije koja graniči s Izraelom i Gazom.

Dodao je da je "ona zatim posjetila zračnu luku El-Ariš, da će otići do prijelaza Rafah, pregledati humanitarnu pomoć i posjetiti povrijeđene Palestince u bolnicama" u ovoj istočnoj egipatskoj regiji.

Upravo u toj zračnoj luci sedmicama se gomilala međunarodna pomoć prije nego što je stigla do Rafaha, jedinog puta prema sve manjem, opustošenom palestinskom teritoriju.

"Da bismo ojačali odnose, angažirat ćemo se na strateškom partnerstvu", rekla je Von der Leyen.

Godine 2022., za njezina posljednjeg posjeta, EU, Izrael i Egipat potpisali su memorandum o razumijevanju u opskrbi Evrope prirodnim plinom.

Kairo je posljednjih godina uložio milijarde u prirodni plin i želi postati veliki izvoznik.