Vijesti

Vranić brutalno o SDA: U nemogućoj su misiji skretanja s pažnje respiratora koji su za mehaničarske radnje. Urušili su sve

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić danas je objavio informacije o tome kako je SDA urušila zdravstvenog sitema

“Od kraja augusta prošle godine bili smo svjedoci sinhronizirane akcije SDA kluba, prvenstvo SDA junoše u funkciji nemoguće misije skretanja s pažnje s afere prouzrokovane kupovinom respiratora koji su priličniji za upotrebu u mehaničarskoj radnji te nabavi vakcina od strane Vlade FBiH koji nikad nisu nabavljeni… Senzacionalno su najavljivali kako su razotkrili milionski krimanal kada je u pitanju lista lijekova. Najavili su krivične prijave, a nikad nisu objasnili ko se to njima obratio. Mi znamo da se njima niko s čisti namjerama neće obratiti. Oni stvarno misle da će sve svoje lopovluke prokriti ako dovoljno glasno optužuju druge. Tako se ta afera o listi lijekova vodila na 80 miliona, pa je Zahiragić rekao 90.000 KM.

Istraga je krenula kada je podnesena prijava, a Ured za borbu protiv korupcije je sve proveo i provjerio i nisu uočene nikakve nepravilnosti u izmjeni liste lijekova”, rekao je Vranić.

On je kazao da je prošle sedmice ponovo bilo ‘nekoliko besmislenih objava SDA’ misleći na pozive iz SDA da podnese ostavku.

“Oni su srozali zdravstvo na najniže grane. Optužuju druge za svoj kriminal i korupciju i drže nam lekcije oni koji su polovinu mandata proveli na optuženičkim klupama. Kod nas se brzo zaboravlja, ali se teško i sjetiti svih njihovih afera i kriminalnih radnji”, naveo je Vranić.

On je podsjetio na neke afere.

“Svi će se sjetiti afere Lasix, poznati diuretik, kada je u ZDK plaćan 3 KM, a u Sarajevu 11 KM, kada su milioni ukradeni iz ZZO. Niko nije odgovarao. Onda imate afere srčanih valvua koje su kupovane po 4.000 KM, a prava cijena im je 2.100 KM. Afera laganja u nabaci EU licenciranih vakcina u FBiH koje nikada nisu došle. Dok su oni lagali, mi smo vakcinisali. Ko je dijelio specijalizacije bez ikakve analize i potreba za tim specijalnostima, a sve po stranačko-rodbinskim vezama? Naročito je to bilo u domovima zdravlja”, rekao je Vranić.

“Kad smo kod Kriznog štaba, želim pitati: Ko je imenovao Krizni štab kad je počela pandemije? Njega su sačinjavali: predsjednik je bio ministar koji je pobjegao i nastavio primati platu. Pa ga je zamijenio medicinski guru i arhitekta poznatiji kao Dia. Onda su tu bili veterinar, ortopet, ginekolog, specijalista urgentne medicine, psihijatar i gle čuda jedan epidemiolog”, naveo je ministar zdravstva.

Dalje je kazao da je neko ‘zaboravio’ nabaviti dovoljan broj frižidera za skladištenje vakcina, što je zamalo bilo pogubno.

“Ko je davao ogromne naknade za učešće u fiktivnom komisijama dok zdravstveni radnici nisu imali nikakva povećanja niti naknade? Ko je potpisao tzv. Saudijski kredit sa ZZO koji se i danas vraća? Ko je od uposlenika KCUS-a godinama naplaćivao vodu? Ko je kupoveo reagense po pet puta većim cijenama od realnih, posebno u Domovima zdravlja? Ko je uveo privatne klinike u obiteljsko liječenje što je nanijelo štetu 300 miliona? Ko je kupovao ultrazvučne vaginalne sonde u Domu zdravlja koji nemaju tu djelatnost? Ko je potrošio 700.000 KM u Domovima zdravlja bez odobrenja Vlade? To su samo neke od stvari koje su dovele do urušavanja zdravstvenog sistema. S pravom građani nisu zadovoljni, ali ne može se očekivati da se ovo riješi za manje od godinu dana”, rekao je VranićPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare