Vijesti

Vranić brutalno o SDA: U nemogućoj su misiji skretanja s pažnje respiratora koji su za mehaničarske radnje. Urušili su sve

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić danas je objavio informacije o tome kako je SDA urušila zdravstvenog sitema

“Od kraja augusta prošle godine bili smo svjedoci sinhronizirane akcije SDA kluba, prvenstvo SDA junoše u funkciji nemoguće misije skretanja s pažnje s afere prouzrokovane kupovinom respiratora koji su priličniji za upotrebu u mehaničarskoj radnji te nabavi vakcina od strane Vlade FBiH koji nikad nisu nabavljeni… Senzacionalno su najavljivali kako su razotkrili milionski krimanal kada je u pitanju lista lijekova. Najavili su krivične prijave, a nikad nisu objasnili ko se to njima obratio. Mi znamo da se njima niko s čisti namjerama neće obratiti. Oni stvarno misle da će sve svoje lopovluke prokriti ako dovoljno glasno optužuju druge. Tako se ta afera o listi lijekova vodila na 80 miliona, pa je Zahiragić rekao 90.000 KM.

Istraga je krenula kada je podnesena prijava, a Ured za borbu protiv korupcije je sve proveo i provjerio i nisu uočene nikakve nepravilnosti u izmjeni liste lijekova”, rekao je Vranić.

On je kazao da je prošle sedmice ponovo bilo ‘nekoliko besmislenih objava SDA’ misleći na pozive iz SDA da podnese ostavku.

PROČITAJTE  Jutros je u većem dijelu zemlje oblačno sa slabom kišom. Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana?

“Oni su srozali zdravstvo na najniže grane. Optužuju druge za svoj kriminal i korupciju i drže nam lekcije oni koji su polovinu mandata proveli na optuženičkim klupama. Kod nas se brzo zaboravlja, ali se teško i sjetiti svih njihovih afera i kriminalnih radnji”, naveo je Vranić.

On je podsjetio na neke afere.

“Svi će se sjetiti afere Lasix, poznati diuretik, kada je u ZDK plaćan 3 KM, a u Sarajevu 11 KM, kada su milioni ukradeni iz ZZO. Niko nije odgovarao. Onda imate afere srčanih valvua koje su kupovane po 4.000 KM, a prava cijena im je 2.100 KM. Afera laganja u nabaci EU licenciranih vakcina u FBiH koje nikada nisu došle. Dok su oni lagali, mi smo vakcinisali. Ko je dijelio specijalizacije bez ikakve analize i potreba za tim specijalnostima, a sve po stranačko-rodbinskim vezama? Naročito je to bilo u domovima zdravlja”, rekao je Vranić.

“Kad smo kod Kriznog štaba, želim pitati: Ko je imenovao Krizni štab kad je počela pandemije? Njega su sačinjavali: predsjednik je bio ministar koji je pobjegao i nastavio primati platu. Pa ga je zamijenio medicinski guru i arhitekta poznatiji kao Dia. Onda su tu bili veterinar, ortopet, ginekolog, specijalista urgentne medicine, psihijatar i gle čuda jedan epidemiolog”, naveo je ministar zdravstva.

PROČITAJTE  Ne nazire se rasplet. Nezavisni odbor Parlamenta FBiH o imenovanju direktora FUP-a

Dalje je kazao da je neko ‘zaboravio’ nabaviti dovoljan broj frižidera za skladištenje vakcina, što je zamalo bilo pogubno.

“Ko je davao ogromne naknade za učešće u fiktivnom komisijama dok zdravstveni radnici nisu imali nikakva povećanja niti naknade? Ko je potpisao tzv. Saudijski kredit sa ZZO koji se i danas vraća? Ko je od uposlenika KCUS-a godinama naplaćivao vodu? Ko je kupoveo reagense po pet puta većim cijenama od realnih, posebno u Domovima zdravlja? Ko je uveo privatne klinike u obiteljsko liječenje što je nanijelo štetu 300 miliona? Ko je kupovao ultrazvučne vaginalne sonde u Domu zdravlja koji nemaju tu djelatnost? Ko je potrošio 700.000 KM u Domovima zdravlja bez odobrenja Vlade? To su samo neke od stvari koje su dovele do urušavanja zdravstvenog sistema. S pravom građani nisu zadovoljni, ali ne može se očekivati da se ovo riješi za manje od godinu dana”, rekao je VranićPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare