Vijesti

Vranić za Raport: Sebija Izetbegović je najveća štetočina u zdravstvu, srozala je medicinu na najniže grane

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu optužio je danas Vladu KS i ministra zdravstva Harisa Vranića da krivi zbog nemogućnosti posjeta pacijentima. Iz KCUS-a su kazali Vlada KS i Vranić više godina ignoriraju zahtjeve KCUS-a u vezi sa upošljavanjem kadra.

“U JU „Dom zdravlja KS“, Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i raznim Zavodima dopuštaju zapošljavanje čak i bez konkursa i bez sistematizovanih radnih mjesta. Diskriminirajući Klinički centar Univerziteta u Sarajevu Vlada KS i ministar Vranić diskriminiraju i naše bolesnike", saopćeno je s KCUS-a.

Ministar Vranić za Raport kaže kako su na KCUS-u ranije zapošljavali koga su htjeli te je menadžmentu poručio da se zapita zašto je toliko kadrova otišlo sa KCUS-a te ih upitao zašto nisu uspjeli naći adekvatnu zamjenu.

Istakao je da su Ministarstvo zdravstva KS i Krizni štab dozvolili posjete u bolničkim ustanovama nakon pandemije, ali da je odluka o njima isključivo u nadležnosti menadžmenta zdravstvenih ustanova.

“Menadžment KCUS-a treba razmisliti o tome šta oni rade i kako su uspjeli srozati medicinu na najniže grane.

Otjerali su profesore, na katedrama nema nastavnika, dovode iz iz Foče i Banje Luke. To je unapređenje zdravstvenog sistema na način Sebije Izetbegović. Svaki dan njenog boravka na čelu KCUS-a unazađuje ovu ustanovu za godinu. Ona je najveća štetočina u zdravstvenom sistemu", kazao je Vranić.