Mentalno zdravlje

Vratili ste se s odmora i depresivni ste? Niste jedini, ali možete sebi pomoći

Mozak mora da odmara u kontinutitetu sedam sati da bi mogao da odgovori na zahtjeve sljedećeg dana

Povratak na posao može biti bolan, posebno ako se nismo dovoljno odmorili, ali i ako smo se odvikli od radnih obaveza. Kako da se vratimo na posao, a da ne upadnemo u depresiju?

Rutina znači pridržavanje određenih navika, što je dobro za organizam, ali na odmoru je nema, tako da je organizmu potrebna adaptacija po povratku sa odmora. Mozak mora da odmara u kontinutitetu sedam sati da bi mogao da odgovori na zahtjeve sljedećeg dana. Mi imamo običaj da pravimo kraće odmore, a to je samo povećavanje frekvencije stresa.

Laički rečeno, postodmorna depresija postoji svakako, a veliki je problem jer se vrlo lako naviknemo na uslove koje nudi odmor, dok je još teže ljudima koji rade posao koji ne vole.

Kad se vratite, provodite vrijeme s prijateljima i porodicom

Odmor može biti vrijeme intenzivnog povezivanja, bilo da putujete s članovima porodice ili se povezujete sa strancima, a ljudska interakcija oslobađa mnogo neurotransmitera zaslužnih za dobro raspoloženje. Ali kada se vratimo kući i više nemamo tu intenzivnu vezu, možemo se osjećati usamljeno. Kako biste to izbjegli, organizirajte neko vrijeme s prijateljima i obitelji nakon odmora. Možete im pričati o svojim putovanjima, što ima dvostruku korist.

Ponovo uspostavite zdrave navike

Na odmoru ste si možda dopustili da jedete stvari koje inače ne biste, da malo više popijete i kasnije idete spavati, a kad se vratite kući, povratak u rutinu može biti težak. Zato što prije zamijenite koktele moktelima i počnite se pridržavati dobre rutine spavanja i vježbanja. Provođenje vremena u prirodi može vam pomoći u ponovnom postavljanju cirkadijalnih ritmova, ali i u poboljšanju raspoloženja.

Očekujte malo tjeskobe

Često o tjeskobi razmišljamo kao o problemu koji treba što prije riješiti ali tjeskoba je normalan dio života i u redu je očekivati promjene raspoloženja kada se vratite s odmora.

Znajte kada trebate napraviti veće promjene

Ako vam simptomi počnu smetati u svakodnevnom životu ili se stvarno bojite povratka na posao i drugih obaveza, odvojite malo vremena da se preispitate zašto je to tako, a u tome vam može pomoći i kvalificirani terapeut. A razlog uvijek može biti to što se neke stvari moraju promijeniti, razmislite o tome,