Region

Vučić o situaciji na Kosovu: Čeka nas pojačano naoružavanje i povlačenje trupa. Za EU imamo poseban uslov

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, danas se obratio medijima nakon održane sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost koja je održana zbog najnovijih dešavanja na Kosovu.

Na početku obraćanja je rekao da je na današnjoj sjednici analizirano stanje u Vojsci Srbije, kao i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, naoružavanju vojske, kao i policije o čemu se i ranije govorilo.

“Čeka nas pojačano naoružavanje, razgovarali smo o stiuaciji na Kosovu nakon kriminalne akcije prištinskog režima. Došli smo do zaključaka da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, ali i punoj sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu. Spremni smo nastaviti dijalog u Briselu, ali nećemo prihvatiti rješenja koja nisu kompromisna. Ta rješenja bi unižavala Srbiju, u najkraćem njime bi 70% onoga što su namjeravali da rade Albanci bi zaboravili na to, ali bi uveli 20 do 30 % mjera. Odbio sam to zato što sam sit politike svršenog čina i ne može se tako razgovarati sa Srbijom, kazao je Vučić.

PROČITAJTE  Jović: "Diplomatski krugovi se šale kako svi političari na prijeme vode supruge, samo Vučić dolazi sa Miloradom Dodikom"!

Također, on je istaknuo kako imaju jasne zahtjeve, ali i korake koje namjeravaju poduzeti.

“Povlačenje svih trupa sa sjevera Kosova, povratak na prijašnje stanje, a onda idemo u Brisel da razgovaramo. Ima još jedan uslov, tražimo hitan odgovor od Evropske unije postoji li Briselski sporazum i odgovor ćemo tražiti u narednih 30 dana. Njihovo ćutanje i nedobijanje odgovora nam je jasan znak. Ono zbog čega se pravio Briselski sporazum je zajednica srpskih opština. Dok traje krizna situacija snalazit ćemo se, neće uvijek biti svega, ali osnovnih životnih namirnica će biti dovoljno”, poručio je Vučić narodu na sjeveru Kosova i najavio da će dodatne mjere biti razmatrane u narednih nekoliko dana.

PROČITAJTE  Sergej Trifunović: Zbog politike sam dobio takve ubode u leđa. Pao sam u depresiju

Albancima i međunarodnoj zajednici poručio je da se Srbija zalaže za mir, “ali da će znati da zaštiti svoju zemlju”.

Policija je jučer počela oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), a sva vozila s oznakama iz Srbije koja ulaze na Kosovo moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).Povezani postovi: