epska priča

Warner Bros. ozvaničio: Vraćaju se u Međuzemlje s nastavkom Gospodara prstenova

Peter Jackson radi na novim filmovima 'Gospodar prstenova' za Warner Bros., čiji je debi 2026.
U prvom filmu, koji će se usredotočiti na lik Golluma, Andy Serkis je postavljen za glavnu ulogu i režiju.

Na konferencijskom pozivu Warner Bros. Discoveryja o zaradi u prvom kvartalu u četvrtak, izvršni direktor David Zaslav rekao je da je kompanija "sada u ranoj fazi razvoja scenarija" za nove filmove Gospodara prstenova, za koje kaže da "očekuju da će biti pušteni 2026. i "istraživat će priče koje tek treba ispričati."

Prvi film, iz New Line Cinema i Warner Bros. Pictures, zvat će se Gospodar prstenova: Lov na Golluma (radni naslov), a Andy Serkis će glumiti i režirati film.


Zaslav kaže da će redatelj Peter Jackson i njegove dugogodišnje scenaristice Fran Walsh i Philippa Boyens "biti uključeni na svakom koraku". Boyens i Walsh će napisati scenarij. Dogovor pokriva dva filma u franšizi.

"Čast je i privilegija otputovati nazad u Međuzemlje sa našim dobrim prijateljem i saradnikom, Andyjem Serkisom, koji ima nedovršen posao sa tim smradom - Gollumom!", rekli su Jackson, Boyens i Walsh u izjavi.

“Kao doživotni obožavatelji ogromne mitologije profesora Tolkiena, ponosni smo što radimo sa šefovima filma WBD Mikeom de Lucom, Pam Abdy i cijelim timom u Warner Bros. na još jednoj epskoj avanturi!”

“Da, Precious. Došlo je vrijeme da se još jednom upustim u nepoznato sa svojim dragim prijateljima, izvanrednim i neuporedivim čuvarima Međuzemlja Peterom, Franom i Filipom”, dodao je Serkis. “S Mikeom i Pam, i Warner Bros. timom u potrazi, zajedno sa WETA-om i našom filmskom porodicom na Novom Zelandu, jednostavno je previše ukusno…”

“ Gospodar prstenova je jedna od najuspješnijih i najcjenjenijih franšiza u historiji i predstavlja značajnu priliku za naš pozorišni posao”, rekao je Zaslav.

Warners je prvi put rekao da razvija nove LOTR filmove prije nešto više od godinu dana, sklopivši dogovor s vlasnicima prava Embracer Group AB o razvoju novih filmova zasnovanih na serijalu knjiga JRR Tolkiena.

“Više od dvije decenije, filmski gledaoci prihvataju filmsku trilogiju Gospodara prstenova zbog neosporne odanosti koju su Peter, Fran i Philippa pokazali prema zaštiti naslijeđa Tolkienovih djela i kako bi osigurali da publika doživi nevjerovatan svijet koji je stvorio u način koji poštuje njegovu književnu viziju”, dodali su Abdy i De Luca.

“Počašćeni smo što su pristali da budu naši partneri na ova dva nova filma. Sa Andyjem koji se pridružio da režira Gospodara prstenova: Lov na Golluma (radni naslov), nastavljamo važnu posvećenost izvrsnosti koja je istinsko obilježje načina na koji svi želimo da krenemo naprijed i dodatno doprinesemo filmu Gospodara prstenova historija."

Kao što je u to vrijeme primijetio The Hollywood Reporter, Amazon također razvija vlastiti veći TV univerzum za franšizu, što bi potencijalno dovelo do dvije konkurentske vizije. Za Jacksona i njegove koscenariste je rečeno da su frustrirani što su mnogi ljudi mislili da su uključeni u emisije na Amazonu, a nisu.

Vijest da će Jackson, Boyens i Walsh biti uključeni u novu filmsku franšizu sigurno će smiriti sve zabrinutosti vjernih obožavatelja.

Originalna filmska trilogija, koja je osvojila niz Oscara, vratit će se u kina ovog ljeta, remasterirana i proširena.