Pakleni Šund

Raportova recenzija nedjeljom | Rings of Power: Počela se prikazivati najskuplja serija svih vremena

Šta vam kupuje nekoliko stotina miliona dolara? U seriji “Rings of Power”, koja se premijerno prikazuje Amazon Primeu, kupuje vam mnogo veličanstvenosti: raskošni pejzaži, uzvišene i podzemne palate, orci pored grmlja, haotične bitke, pa čak i, kao da šalje poruku trenutnoj fantasy konkurenciji na tržištu, nebu ispunjenom zmajevima. Najskuplja serija u istoriji TV-a nosi svoju cijenu na licu.

Ostale recenzije:

Better Call Saul

The Sandman

Nope

Bullet Train

The Terminal List

Ono što se novcem ne može kupiti je inspiracija. U rastućem polju serija zasnovanih na franšizi, općenito je zamišljeno da se radi suprotno: kupujete prava da milionima obožavatelja date još jednu porciju onoga što su već pojeli.

“Rings of Power” se ne razlikuje. Vraća sat hiljadama godina unazad prije događaja J.R.R. Tolkienove trilogije "Gospodar prstenova" i filmske adaptacije Petera Jacksona, do doba kada su se kovali sudbonosni magični prstenovi iz naslova. A njegova prva sezona nudi fanovima dobro izvedene verzije poznatih stvari: baletsko streljaštvo, svađalice među vilenjacima i patuljcima, zlo u usponu, čak i primamljiv, uklet artefakt.

Ali ako ambiciozna prva sezona ne izmisli toplu vodu, reprodukcija koja oduzima dah daje nešto fantastično. Odmah dočarava vizuelnu čaroliju filmova. Što je još važnije, uspjeva da stvori sopstvenu šašavu magiju pripovjedanja.

Osjećaj „ista stvar, ali malo drugačija“ dolazi odmah sa (ponovnim) uvođenjem moćne vilenjakinje Galadriel (Morfid Klark). Cate Blanchett ju je glumila u filmovima kao mudru, dostojanstvenu damu od kanjona, ali nekoliko milenijuma može promijeniti osobu. Ovdje je ona mlada, svojeglava i smrtonosna ratnica i uvjerenjem da je Sauron, nekadašnje i buduće veliki zlo, još uvijek živ i kuje zavjeru.

"Rings of Power" radi na Tolkienovim marginama zbog tajanstvenih pravnih zavrzlama, koristeći šest dodataka njegove trilogije kao izvornu priču. Tamo gdje je Jackson morao da adaptira tri romana bogata karakterom, žrtvom i komedijom, kreatori serije J. D. Payne i Patrick McKay imaju mješavinu porodičnih stabala i izmišljenih abeceda koja opisuje vremenski period serije, Drugo doba, na ovaj način: "Zapisi o događajima u Međuzemlju su mali i kratki, a njihovi datumi su često nesigurni."

Ali prazan prostor ostavlja prostor za stvaranje. A Tolkien je također bio dovoljno pažljiv da stvori nekoliko likova koji su prirodno besmrtni, uključujući vilenjake poput Galadriel i njenog poluvilenjačkog druga Elronda (Robert Aramayo). On je sada mladi pomoćnik visokog kralja Gil-galada (Benjamin Walker), koji vidi Galadrijelinu opsesiju Sauronom kao smetnju. Na drugim mjestima, Payne i McKay su zgnječili vremensku liniju, preradili mitologiju i popunili mnoge praznine izmišljenim likovima i postavkama.

A razlike u seriji u odnosu na knjige mogu ovdje biti manje značajne od njihovih razlika od Jacksonovih filmova. Višesezonska serija ne može živjeti u operskom intenzitetu fantastičnog filma; potrebno je izgraditi svijet, evoluirati karakter i razviti karakterne priče tokom vremena.

Dok Galadriel traži saveznike u svom lovu na Saurona, dvije premijerne epizode, koje je sjajno režirao J.A. Bayona, uspostavljaju nekoliko priča.

Vladajući vilenjaci, koji žive u nizu slika Thomasa Kinkadea, imaju svoje ambicije. To uključuje slanje Elronda da pregovara o paktu s Durinom (Owain Arthur), grubim patuljastim princom iz Khazad-duma - u filmovima, ruševina s gadnom najezdom Balrogova, ali ovdje napredno, pećinsko čudo. A u predstraži duboko u ljudskoj zemlji, vilenjački ratnik Arondir (Ismael Cruz Córdova) gaji zabranjenu simpatiju u smrtnu iscjeliteljicu, Bronwyn (Nazanin Boniadi), čiji su potlačeni susjedi izabrali Sauronovu stranu u posljednjem ratu.

Ali, kao što je Tolkien shvatio, bez likova ljudske razmjere (ili manjih) koji imaju iskru ličnosti, djela visokog i moćnog riskiraju da postanu kruti.

Tu dolaze hobiti - ili ovdje, Harfootsi, šumska, tajanstvena, nomadska grupa malih lutalica koji žive nesigurnije nego njihovi pripitomljeni potomci u Bilbovom Shireu. Nori Brandyfoot (Markela Kavenagh) je varijacija na drugi tip Tolkiena: mladog sanjara koji žudi za avanturama. Jednog dana, sudbina ga servira u obliku meteora. U njegovom gorućem krateru pronalazi misterioznog stranca (Daniel Weyman) s čarobnjačkim sklonostima, čiji identitet ostaje zagonetka.

Uloga Harfootsa, zajedno sa ostalim stanovnicima Srednje zemlje, u prvi plan stavlja više ženskih likova i tamnoputih glumaca nego što su to činili filmovi, iako je priča i dalje temeljno utemeljena na europskom mitu.

Dio privlačnosti Tolkienovih priča je njihova nepomućena ozbiljnost, njihova spremnost da se bave dobrim i zlim i pitanjima časti; oni su antimoderni, anti-antiheroji. Ovo bi moglo učiniti "Rings of Power" izvanrednim u televizijsko-fantastičnom okruženju nakon "Igre prijestolja", čiji je etos da se dobri momci obezglavljuju na mnogo načina bio reakcija na Tolkiena. “Rings of Power” ide ukorak s “Thronesom” u količini prolivene krvi – i ljudsko-crvene i ork-crne – ali je njegov senzibilitet daleko idealističniji.

Ipak, postoje mali znaci moralnog zasjenjenja u ranoj fazi - dijelom zbog političkih mahinacija na raznim kraljevskim dvorovima, ali posebno s Galadriel. U zapovjednom nastupu glumice možete vidjeti djeliće lika koji je u filmu iskušao Jedinstveni prsten, zamišljajući sebe kao kraljicu "užasnu kao zora".

U mladoj Galadriel, odlučnost se graniči sa fanatizmom, pravednost prelazi u nemilosrdnost. Znamo kako će ona završiti, naravno; dobrodošli u svijet prequela. Ali "Rings of Power" bi je mogao zakomplikovati pokazujući da njena eventualna blaženska mudrost neće doći tako lako ili lijepo. Umjesto toga, kako joj njen brat Finrod (Will Fletcher) kaže, u ranom flashbacku: „Ponekad ne možemo spoznati [svjetlo] dok ne dodirnemo tamu.“

Problematična, opsjednuta Galadriel možda nije čist Tolkien. Ali ona je interesantna, i to je ono što će "Rings of Power" morati da bude, više nego vjeran, da bi se održao tokom više sezona. “Rings of Power” je spektakularan na ekranu, ali će vas spektakl odvesti samo donekle u TV formi.

Ovo je, na kraju krajeva, priča o izradi prstenja. Svako može baciti zlato na ekran. Potrebna je mašta da se to pretvori u nešto dragocjeno.

Serija je dostupna na Amazon Prime