Film, Pakleni Šund

Raportova recenzija nedjeljom | Bullet Train: Brad Pitt se zabavlja kao nikad do sada

U svijetu preplavljenom glumcima koji traže svoju sljedeću potencijalnu filmsku franšizu, Brad Pitt je anomalija. Osim gospodina i gospođe Smith, Troje i povremene sporedne uloge ili camea; ovo je lik s izgledom, tjelesnom građom i šarmom za razbijanje guzica na filmskim platnima desetljećima, a opet stalno bira dramatičnije stvari. Gotovo kao da je Pitt nesvjestan da je on kompletna filmska zvijezda. Sada se Brad Pitt vratio na tračnice za redatelja Davida Leitcha (Deadpool 2, Atomic Blonde) u neprekidnoj uzbudljivoj vožnji Bullet Train.

Ostale recenzije:

The Terminal List

The Gray Man

The Boys

Thor: Love and Thunder

The Black Phone

Temeljen na romanu Kôtarôa Isake, Brad Pitt glumi Ladybuga, samozvanog najnesretnijeg ubicu u igri. Njegov rukovatelj mu dodijeli “jednostavan” posao: uskočiti u hitni vlak u Tokiju, zgrabiti aktovku, skočiti, uputiti se na sljedeći posao. Ovaj je posao daleko kompliciraniji nego što je Ladybug ikada očekivao, jer se ispostavilo da je više ubica u istom vlaku, svi sa svojom pozadinom i pogledom na složenost života, i oni također žele ovaj slučaj. Zamislite Sedam samuraja kad bi svi radili jedni protiv drugih i vozili se vozovima umjesto konja.

Ladybug je vješt u umijeću zaštite samog sebe, iako na svakom koraku traži duhovno prosvjetljenje u potrazi za unutarnjim mirom. To je karakterni tik kojim se igra i za zabavu i za stvarni razvoj, a Brad Pitt je vjerojatno jedan od rijetkih glumaca koji to može izvesti, a da ne oduzme 30 minuta. Čak i sa svojim smiješnim šeširom i naočalama s crnim okvirom. Pitt ulazi i izlazi iz scena i brutalno postavljenih tučnjava sa svojom tipičnom preciznošću, bez napora održavajući publiku svojim stilom dok brojni likovi jure kroz svaku stanicu na ovoj ruti.

U vožnji su i Lemon i Tangerine (Brian Tyree Henry i Aaron Taylor-Johnson), dva najbolja drugara zadužena za brigu o slučaju, kao i sin smrtonosnog kriminalnog šefa poznatog samo kao “Bijela smrt”. Zafrkancija Henryja i Taylor-Johnsona je tako brza i privlačna da biste pomislili da su obojica popili LSD na svakoj stanici na ovoj ruti. Također, njihov odnos je iznenađujuće dirljiv. Lemon i Tangerine su divno energičan duo vrijedan samostalnog spin-offa.

Ali ima još. Bad Bunny glumi Wolfa, ubicu na osobnoj misiji da osveti svoju porodicu. Pod imenom Benito A Martínez Ocasio, Wolf ima vrlo malo posla osim što ljutito bulji u kameru dok spušta glavu, poput djeteta koje se namršti nakon što mu je mama oduzela PS5. Andrew Koji kao Kimura, otac koji štiti svoje dijete, sumoran je i fokusiran veći dio filma. Joey King je Prince, podmukla Gen-Z wannabe ubica koja je lukavija nego što će joj iko ikada pridati priznanje. I legendarni Hiroyuki Sanada kao Stariji, Kimurin otac s užasnom, ali povezanom prošlošću, sasvim sam. Tu je i još nekoliko iznenađenja.

Režiser David Leitch bio je poznati kaskader prije nego što je postao režiser, onaj koji se brzo etablirao kao dirigent haosa u akcijskom carstvu, a Bullet Train nije iznimka. Akcija je fluidna i umjetnički brutalna, hvatajući brojne borbene stilove, kulture i tehnike. Svaki dio hrani drugi, povezujući film automobil po automobil. Leitch je godinama bio majstor ovog stila snimanja filmova, a stvaranje desetkovanog snimanja u skučenim prostorima njegova je jača strana.

Iako film nije napravljen tako da usporava razvoj karaktera, Leitch uspijeva provesti više od nekoliko emotivnih trenutaka prije nego što se odmah vrati visokooktanskim uzbuđenjima. Posljednjih 20 minuta Bullet Traina malo skreće s tračnica, ali sveukupno Leitch nekako s relativnom lakoćom vodi ovaj izuzetno brz film. Sa svakim režiserskim potezom, Leitch dobiva sve jači osjećaj za tok pripovijedanja, čineći svaki budući projekt još primamljivijim.

Bullet Train je vješt, oštar, međusobno povezan, duhovit, sjajan, akcijski set pun Brada Pitta koji unovčava život najkul tipa na planeti s glumačkom postavom koja je došla plesati i hrpom nasumičnih epizodnih uloga.

Film je dostupan u Cineplexx i CineStar kinimaPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Raportova recenzija nedjeljom | Nope: Kauboji protiv vanzemaljaca
1 mjesec

[…] Bullet Train […]