Politika

Za koga uopće igra Vojin Mijatović?

Još uvijek nerazjašnjena politička pojava Vojin Mijatović nastavlja da unosi nemir i razdor, ne samo u SDP-u – stranci koja ga je prigrlila – nego i u koaliciji koju je SDP formirao sa NiP-om i NS-om.

Šef banjalučkog SDP-a i potpredsjednik stranke, koji je na prošlim izborima uspio osvojiti svega 709 glasova, ovih dana pokušava minirati izbor zajedničkog kandidata stranaka Trojke za člana Predsjedništva BiH.

Naime, Mijatović je prvo na Twitteru objavio simptomatičnu poruku kojom faktički provocira koalicione partnere.

“Ko će biti kandidat za člana Predsjedništva, famozno pitanje od koga u suštini ne zavisi ništa. Zamolio bih stručne službe SDP BiH da ‘trenutnim koalicionim partnerima’ u KS pošalju odluke Predsjedništva da ne žive u nadi i zabludi”, naveo je Mijatović.

Nekoliko stvari je u ovoj poruci sporno.

Prvo što koalicione partnere naziva ‘trenutnim’ što već implicira da neće biti zadugo. Drugo, što je uopće koalicione partnere stavio pod navodnike što bi trebalo značiti da to u suštini ni nisu.

I treće, poručuje im da ne žive u nadi i zabludi te da je SDP donio neku odluku s kojom se NiP i NS mogu složiti ili nesložiti.

Sličan stav potom je iznio gostujući na TVSA. Mijatović tvrdi da je SDP donio odluku da će Nermin Nikšić biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.

“I ne znam šta nije jasno u našoj poruci. SDP će imati kandidata i on će biti budući član Predsjedništva BiH. Svi trebaju podržati našeg kandidata jer smo mi najveća opoziciona partija. I tačka. Dakle, citiram odluku Predsjedništva SDP-a. SDP će imati svog kandidata, a to je i Nermin Nikšić rekao 40 puta”, kazao je Mijatović.

Mijatović: Osvojio 709 glasova

No, u čije ime govori ovo Mijatović?

Poznato je da je upravo predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u izjavi za Raport kazao da organi SDP-a nisu donijeli nikakvu odluku te je posebno naglasio da će SDP izaći sa svojim kandidatom jedino ako stranke Trojke ne pronađu nestranačku ličnost koja ima podršku svih.

“Ko će biti SDP-ov kandidat kojeg bi ponudili partnerskim strankama za zajedničkog kandidata, ukoliko ne budemo našli nestranačku ličnost, odlučit će organi SDP BiH nakon provedene ankete među članovima”, naveo je Nikšić u izjavi za Raport.

Šta onda priča Mijatović?

Dvije su opcije. Jedna je da Mijatović sve radi po nalogu Nikšića, kako bi se koalicioni partneri iziritirali i predali se u pregovorima oko imena kandidata te sve prepustili SDP-u.

Druga je opcija da Mijatović, kao i obično, solira i pokušava ostvariti svoju želju – uvesti SDP u koaliciju sa SDA. Upravo je Mijatović jedan od onih SDP-ovaca koji uprno rade na ostvarenju ove koalicije, a u tome sarađuje i sa brojnim SDA-ovcima, a jedan od njih je Edin Ramić.

Mijatović u šetnji Banjom Lukom sa SDA-ovcima

Zbog toga bi Mijatović imao motiv iritirati i rušiti koaliciju SDP-NiP-NS, kako bi na koncu stranku primakao SDA-u.

U svakom slučaju, SDP i njegov predsjednik trebali bi se što prije očitovati o ovakvim stavovima i dati jasno do znanja u kojem pravcu ide najveća opoziciona stranka – u soliranje koje vodi u zagrljaj SDA-u ili će, kako je to Nikšić definisao ‘nastaviti raditi na okupljanju opozicionih snaga koje spremne da se suprotstave vladajućim etno-nacionalnim strankama’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare