Film

Zabranjeni filmovi uvijek su privlačili pažnju. Evo nekih od najpoznatijih

Kažu da je svaki publicitet dobar publicitet i zaista su neki zabranjeni filmovi nakon zabrane privukli veći interes.

Ljudi ipak uvijek žele ono što ne mogu imati. Evo zabranjenih filmova koji su među najboljim pričama ispričanim na platnu, po izboru portala Theculturetrip.

"A Clockwork Orange" (1971)

Ozloglašen po prikazivanju nasilja, film Stanleya Kubricka "A Clockwork Orange" sadrži neke od najpoznatijih i najcjenjenijih scena čuvenog reditelja.

Film je adaptiran prema istoimenoj knjizi Anthonyja Burgessa.

Radnja je smještena u distopijsku budućnost. Alex je harizmatični (i sociopatski) protagonist. Zatvoren je i podvrgnut terapijama koje je razvila vlada osmišljenim da zaustave probleme s kriminalom u društvu.

Zbog slikovitih prikaza silovanja i nasilja, film je bio zabranjen u mnogim zemljama, uključujući Irsku i Singapur, više od 30 godina.

"Apocalypse Now" (1979)

Francis Ford Coppola ima jednu od najimpresivnijih karijera svih holivudskih reditelja.

Filmovi "Godfathera I i II" redovito se navode na vrhu popisa "Best Of". I "Apocalypse Now" se također nalazi negdje u blizini. Njega su, međutim, pratile kontroverze.

Bio je zabranjen u Južnoj Koreji zbog svoje antiratne teme. Drugi su naveliko raspravljali je li to zapravo antiratni ili proratni film. U svakom slučaju, naširoko ga se smatra najboljim filmom o Vijetnamu i općenito jednim od najboljih ratnih filmova ikada snimljenih.

"The Texas Chain Saw Massacre" (1974)

Remek-djelo horora ostaje jedan od najpopularnijih i najuspješnijih filmova ovog žanra.

Iako je iznjedrio brojne spin-offove, nastavke i remakeove, originalna verzija "The Texas Chain Saw Massacre" uvijek će ostati najbolja.

Bio je godinama zabranjen u Zapadnoj Njemačkoj, Singapuru i nekoliko skandinavskih zemalja zbog visokog nivoa nasilja i okrutnosti. U nekim je područjima pušten u cenzuriranom obliku.

"All Quiet On The Western Front" (1930)

Jedan od prvih popularnih filmova koji se bavio užasom rata.

"All Quiet On The Western Front" pruža realističan i mučan pogled na život na frontu tokom Prvog svjetskog rata.

Posebno se bavio sve većim razočaranjem jednog vojnika događajima s kojima se suočava. Nacistička stranka je tokom 1930-ih i 40-ih godina zabranila film u Njemačkoj zbog antinjemačkih poruka. Bio je zabranjen i u Australiji i na Novom Zelandu zbog antiratnog stava.

"The Blue Kite" (1993)

Prikazi Maovog komunističkog režima doveli su do zabrane prikazivanja filma "The Blue Kite" u Kini. Reditelju Zhuangzhuangu Tianu izrečena je desetogodišnja zabrana snimanja filmova.

Međutim, film je nakon prikazivanja osvojio niz nagrada na međunarodnoj sceni.

Priča se vodi iz perspektive dječaka koji je odrastao u Pekingu tokom 1950-ih i 60-ih godina. Film prikazuje istinite priče o životu u gradu tokom Kulturne revolucije.

"Battle Royale" (2000)

"Battle Royale" često se upoređuje sa "The Hunger Games" (2008) koji je također bio zabranjen iz sličnih razloga.

Film prati grupu japanskih učenika 9. razreda koji su poslani na otok. Tamo se moraju međusobno ubijati dok se posljednji preživjeli ne proglasi pobjednikom.

Iako filmsko nasilje ponekad može biti prilično dramatično, kroz cijeli film postoji crni humor. To je pomoglo filmu da stekne kultni status.

Uprkos tome što je zabranjen u nekoliko zemalja (uključujući Njemačku), "Battle Royale" je postao jedan od najuspješnijih japanskih filmova.