Zdrava hrana

Zamrznuto voće i povrće može da bude čak i bogatije hranljivim sastojcima od svježeg

Smrznuto voće i povrće jednako je, ili čak i bogatije svim hranjivim sastojcima kao i svježe, potvrđuju dvije nove nezavisne studije.U zamrznutoj boraniji ili brokoliju nekada ima više vitamina, minerala i antioksidansa nego u njihovim „rođacima“ sa lokalne pijace, tvrde stručnjaci i navode pet razloga zašto radije biraju zaleđeno voće i povrće.

Niske temperature čuvaju nutritivne vrednosti

Od onog trenutka kada se ubere, voće i povrće počinje da gubi hranjive materije. Što se duže čuva više gubi vitamina i minerala. S druge strane, zamrznuto voće i povrće se smešta u hladnjače odmah nakon berbe, a niske temperature pomažu da zadrži sve nutritivne vrednosti. Smrznuto voće i povrće bere se kada je maksimalno zrelo. Većina svežih proizvoda nekada putuje kamionima na stotine kilometara kako bi došli do nas. Dešava se, zato, da se neki proizvodi beru i dok nisu u potpunosti zreli, a sve kako bi se sprečio proces truljenja tokom dugotrajnog transporta.

PROČITAJTE  Kako da dijete pojede svu hranu iz tanjira bez ucjene

Više vitamina i hranljivijih sastojaka

Naučnici Udruženja Leatherhead Food Research i Univerziteta u Chesteru su uz pomoć 40 testova mjerili nivo hranjivih materija i poredili proizvode koji su tri dana bili u frižideru, sa namirnicama koje su za isto to vrijeme, bile smještene u zamrzivaču. Rezultati pokazuju da su više hranjivih sastojaka pronašli u zamrznutim proizvodima voća i povrća. U dva od tri slučaja pokazalo se da zamrznuto voće i povrće ima viši nivo antioksidansa, uključujući polifenole, antocijanine, lutein i beta-karoten. Ovi zaključci potvrđuju navode prethodnog istraživanja koje naglašava da se u procesu zamrzavanja ne gube hranjivi sastojci voća i povrća. Sadržaj vitamina C u svježem brokoliju pao je za više od 50 odsto u toku jedne sedmice, s druge strane samo za 10 odsto opao je nivo C vitamina u istom povrću koje je tokom cijele godine čuvano u zamrzivaču.

PROČITAJTE  Ne jedete dovoljna povrća?-Ovo je devet zabrinjavajućih znakova

Bez aditiva, šećera ili soli

U zamrznutim proizvodima nema neželjenih aditiva. U zamrznuto voće i povrće se ne dodaju šećeri ili so. Savjet stručnjaka, koji tvrde da se velikom broju zamrznutih proizvoda ne dodaje nikakav aditiv ili šećer, jeste da ipak provjerite sastojke na zamrznutom voću i povrću, jer može nekada da se desi da neko od proizvođača u svoje proizvode stavlja još nešto osim “golog” voća i povrća.

Štede vrijeme svakoj ženi

Proizvode sa lokalne zelene pijace morate da perete i čistite prije upotrebe. Zamrznute namirnice će vas sa druge strane poštedjeti ovog posla, jer ne zahtijevaju nikakvo sjeckanje ili ljuštenje. Jedna studija je potvrdila da zaposlene žene svaki dan na pripremu, serviranje i čišćenje poslije jela, izgube oko jedan sat. Zamrznuti proizvodi štede vrijeme i istovremeno obezbjeđuju zdrave obroke.Povezani postovi: