Sport

Zašto bh. klubovi smjenjuju trenere? Odgovor ne znaju ni oni sami…

Samo još jedan, pa da budu kompletni... Čak 11 od 12 bosanskohercegovačkih premijerligaša promijenilo je trenera tokom ove sezone.

Tek se jedan, Široki Brijeg, opire ovom trendu. Pitanje je do kada će i oni…

Samo jedan bez smjene

Naime, njihov Ivica Barbarić za desetak dana trebao bi proslaviti prvu godišnjicu na klupi, mada baš u posljednje vrijeme ni na Pecari “ne cvjeta cvijeće”.

U posljednjih su šest utakmica u Premijer ligi BiH Širokobriježani postigli samo jednu pobjedu plus su ispali u četvrtfinalu Kupa BiH.

Ostali premijerligaški klubovi bili su mnogo brži na okidaču. Njih 11 je krivce za neispunjene ambicije pronašlo u tzv. šefovima struke.

Stoga se nameće pitanje – šta bh. klubovi žele postići mijenjanjem trenera, ne baš kao na traci, ali jako blizu tome?

Odgovora jasnog nema - osim onog osnovnog, a to je da kad kola krenu nizbrdo, nešto se mora uraditi.

A ona najvidljivije “nešto” jeste udariti po onome ko je najviše izložen, stalno na oku javnosti, na udaru navijača u čijim je očima, uglavnom, i najodgovorniji za sve što dešava na terenu.

Najslabija karika

Naravno, riječ je o treneru. Osobi koja svakodnevno živi s timom, bira igrače, postavlja taktiku…

A to što je on najslabija karika u lancu odgovornosti, to što u najvećoj mjeri “igra s kartama koje mu je neko drugi gurnuo u ruke” (malo je domaćih klubova u kojima trener ima luksuz da selektira i dovodi igrače po svom nahođenju), a često i posljednja koja treba odgovarati, malo je kome bitno.

Bitno je da se mijenja, pa šta bude! Izdvojimo samo dva, naočitija primjera, iz klubova koji za sebe tvrde da su najveći u Bosni i Hercegovini.

Dobro su poznati problemi u Fudbalskom klubu Željezničar. Čak i oni koji baš i nisu navijači kluba s Grbavice morali su priznati - rezultati "Plavih" ove sezone nisu toliko loši u odnosu na poruke kakve su stizale iz kluba, pogotovo kad je u pitanju finansijska situacija.

Željo se priključio klubovima koji su mijenjali trenere

Željo je dva boda daleko od mjesta koje vodi u Evropu preko Premijer lige, još uvijek je u igri za finale Kupa BiH. Ipak, nedovoljno da Edis Mulalić sačuva posao...

“Edis Mulalić je na klupu Željezničara stigao u januaru 2022. godine u veoma teškim okolnostima. Uspio je stabilizovati ekipu i dovesti je u borbu za mjesto koje vodi u evropska takmičenja.

Konfuzna objašnjenja

FK Željezničar se ovom prilikom zahvaljuje Edisu Mulaliću na uvijek maksimalnom angažmanu na svakom treningu i utakmici, te na razumijevanju prilikom raskida saradnje.

Klub je stupio u kontakt sa određenim trenerima za koje smatra da mogu pomoći u ostvarenju takmičarskih ciljeva za tekuću i narednu sezonu", saopćenje je u kojem je FK Željezničar "objasnio" smjenu na klupi.

Da li je ikome jasno iz ovog saopćenje zašto je Mulalić otišao? Baš i ne...

No, to što se na Grbavici dešava, kad je trenerska križaljka u pitanju, još je ništa u odnosu na njihovog gradskog rivala.

Od januara prošle godine, na klupi FK Sarajevo su se, što kao privremeno, što kao "trajno" rješenje, izmijenjala petorica trenera.

Ko se još sjeća Makedonca Aleksandra Vasoskog, kad su se poslije na klupi sjedili Dženan Uščuplić, Feđa Dudić, Emir Obuća i Mirza Varešanović?

Upravo je angažman ovog posljednjeg izazvao brojne kontroverzne, ne samo zbog toga što su protiv imenovanja bivšeg bh. reprezentativca bili najvaterniji navijači bordo kluba, nego javno izrečenih planova kluba pri njegovom imenovanju, i nečega sasvim drugog što je uslijedilo...

Najavljeno je da klub neće dovoditi mnogo pojačanja, da će šansu dobiti mladi, jer je "bh. liga razvojna liga". Tako je bilo u decembru.

No, već u januaru klupski šefovi krenuli su u kupovinu kao na novogodišnjoj rasporodaji. Kad se prašina slegla, Koševo (ili zeničko Bilino polje i stadion u Doboju kod Kaknja, gdje je bordo tim ove sezone uglavnom domaćin) postalo je bogatije za devet novih igrača! A rezultati, uglavnom stari...

Zrinjski ipak izuzetak

Trenera je formalno mijenjao i aktuelni i vjerovatno budući prvak BiH Zrinjski, no razlog nije nezadovoljstvo radom šefa struke.

Naprotiv, Sergej Jakirović stvorio je mašinu koja melje sve pred sobom na domaćoj sceni. To nije prošlo nezapaženo, pa je stigao poziv iz Hrvatske, ekipe Rijeke. To Jakirović nije mogao odbiti, procijenivši da je to iskorak u karijeri.

Naslijedio ga je Krunoslav Rendulić koji je nastavio tamo gdje je njegov prethodnik stao.

Trenerska vrteška u Premijer ligi BiH, sezona 2022/2023

POSUŠJE

Ferdo Milin (preuzeo dužnost u junu 2022. godine) - Goran Granić (septembar 2022) - Branko Karačić (mart 2023)

SLOBODA TUZLA

Adnan Jahić (juni 2022) - Danijel Pranjić (mart 2023)

SARAJEVO

Feđa Dudić (juni 2022) - Emir Obuća (oktobar 2022) - Mirza Varešanović (decembar 2022)

ZRINJSKI MOSTAR

Sergej Jakirović (decembar 2020) - Krunoslav Rendulić (novembar 2022)

BORAC BANJA LUKA

Nenad Lalatović (juni 2022) - Vinko Marinović (august 2022)

VELEŽ MOSTAR

Amar Osim (juni 2022) - Nedim Jusufbegović (novembar 2022)

TUZLA CITY

Dragan Jović (juni 2022) - Milenko Bošnjaković (decembar 2022)

IGMAN KONJIC

Adnan Elezović (april 2021) - Husref Musemić (decembar 2022)

LEOTAR TREBINJE

Marko Vidojević (juni 2022) - Marko Maksimović (septembar 2022)

ŽELJEZNIČAR SARAJEVO

Edis Mulalić (januar 2022) – Nermin Bašić (april 2023)

SLOGA DOBOJ

Zoran Ćurguz (juni 2021) - Vlado Jagodić (mart 2023)