Loše za stranku, ali...

Zašto je dobro što je Izetbegović izbacio Mehmedovića iz utrke za šefa SDA

Za tačno deset dana održat će se Kongres SDA na kojem će, prema svemu sudeći, delagati potvrditi da je Bakir Izetbegović nasljednik stranke dok on ne odluči drugačije.

U toku priprema za Kongres vodio se blitz-krieg u kojem je Izetbegović zajedno sa svojim jatacima po kratkom postupku iz utrke eliminirao jedinog mogućeg protukandidata Šemsudina Mehmedovića.

Izetbegović nije htio kalkulirati ni sa minimumom rizika, pa je odlučio iskoristiti najdraže alatke atuokrata - strah, ucjene i izborni inžinjering.

To što je ugasio i privid demokratije u stranci svakako je loše po tu stranku, no za politički život ima i pozitivnih efekata Izetbegovićevog čeličnog stiska kojim je istisnuo Mehmedovića iz utrke.

U teoretski mogućem scenariju po kojem Mehmedović na Kongresu preuzima stranku, pokrenula bi se i lažna euforija promjene i reformacije unutar SDA.

Iako je jasno da su ustvari najveći problem SDA Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija, to ne znači da su jedini.

Mehmedovićevo preuzimanje SDA vjerovatno bi mnogi koristili da se posluže starom izrekom da se riba čisti od glave. No, to ne znači da vam se kost ne može zariti u grlo.

Prividnom promjenom rukovodstva, SDA bi dobila plašt poželjne udavače i vjerovatno bi se odmrznuo animozitet ostalih stranaka koje su svojim “ne” Izetbegoviću, SDA-u nametnule svojevrsnu političku koalicionu izolaciju.

Ali, problem SDA je puno dublji, jer je ta stranka pod Bakirom Izetbegovićem na površinu iznjedrila niz kadrova sklonih korupciji i kriminalu zbog čega se vodio niz sudskih procesa, a i američka crna lista se ozbiljno proširila.

Mogući Mehmedovićev dolazak te bi činjenice možda zasjenio, a pitanje je da li bi se on zaista uhvatio ukoštac s tim. Jer, i sam Mehmedović poznat je po svom velikom utjecaju u svom Tešnju i tome da se uglavnom za sve želi pitati u svojoj lokalnoj sredini, kao što je to Izetbegović radio u Sarajevu.

S druge strane, Mehmedović nikada nije isticao Izetbegovićeve greške u smislu zaštite korumpiranih i osuđenih kadrova, a posebno ne za njegovu antizapadnu politiku koja bi i SDA i Bošnjake voljela vidjeti u tursko-iranskom krilu.

Pored toga, Mehmedović je i sam u intervjuu na Face TV potvrdio da ne želi izaći iz (takve!) SDA. Uostalom, Mehmedović je to već pokazao u slučaju famozne buntovničke četvorke SDA. Tada su Mehmedović, Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović bili nezadovoljni Kongresom SDA, a pritiskali su Izetbegovića da sve poništi inače će napustiti stranku. U trenutku kada se trebalo prelomiti, Mehmedović se “izvukao” i nagodio sa Izetbegovićem dok su i Šepić i Sokolović i Ahmetović završili na birou i okončali svoje političke karijere.