Vijesti

Zašto je i za koga Ranko D. strateški važna figura u pravosuđu BiH?

“Na mene niko ne vrši politički pritisak, a sudije Suda BiH me nisu informisale da na njih neko vrši pritisak, tako da, što se tiče Suda BiH, toga nema. I tu treba biti oprezan s kvalifikacijama. Politički pritisak koji se zasniva isključivo na izjavi političara je izjava političara, a tek ako je ona popraćena realnim institucionalnim akcijama pod patronatom te politike, možemo govoriti o nekom pritisku. Prema tome, moramo malo pripaziti prije nego što damo kvalifikaciju”.

Izjava je ovo Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH Nezavisnim novinama koja je objavljena jučer.

Tri ključne pozicije

Pitanje se, jasno je, odnosilo na nedavne pritiske (koji to po Debevcu nisu) od strane SDA, nakon što je uhapšen premijer Fadil Novalić u aferi “Respiratori”.

SDA je tada nadigla sve, od boraca do asocijaca žena i mladih, da reagiraju i izvrše pritisak na Sud da ni pod kojim uvjetima ne smije odrediti Novaliću pritvor.

Sud to naravno nije ni učinio.

Iako se radilo o direktnom, brutalnom i do sada neviđenom pritisku jedne političke stranke na pravosuđe, Debevec tu očigledno ne vidi nikakav problem.

Da bi se raspetljao čvor potrebno je analizirati kompletno stanje u pravosuđu.

Kao što je poznato tri su ključne funkcije – predsjednik Suda BiH, glavni tužitelj Tužilaštva BiH i predsjednik VSTV-a.

Sve tri funkcije su na neki način poklopile vladajuće stranke. Ali da bi se kontrola nastavila, ključna je ova novija borba stranaka oko imenovanja kadrova u državne institucije i agencije.

U čemu je kvaka?

Predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, kao što je poznato, kontrolira, štiti i brani Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. Iako Tegeltija niječe bilo kakvu vezu s politikom (kao i ostali akteri u pravosuđu) jasno je da Dodik ima itekakvog utjecaja na njega.

Tegeltija u suštini preko VSTV-a kontrolira skoro cijelo pravosuđe. Imenuje i razrješava sudije i tužioce, nabija im norme i traži izvještaje.

Dodikom cilj jeste da pravosuđe ne funkcionira onako kako bi trebalo, i to mu za sada uspijeva.

Za Dodika je Istražna komisija Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu obična farsa i, kako je rekao, neće dozvoliti “bilo kakve kozmetičke promjene”. Može se samo sve u kompletu mijenjati status VSTV-a ili nikako.

Slično je s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić. Nju su iz iz SDA optužili da je pod kontrolom HDZ-a i Dragana Čovića.

Ona je, prema tome, u suštini zadužena da sve ono što može naštetiti HDZ-u blokira. To se i jasno moglo vidjeti u slučaju “Diplome”. Iako su imali konkretne i jake dokaze protiv firme stacionirane u Širokom Brijegu, Tužilaštvo nikad nije pipnulo predmet. Dok nisu mediji objavili priču.

Za kontrolu zadužen Osmica

Iako je stalna kuknjava iz SDA da nema Bošnjaka ne čelnim funkcijama u pravosuđu, jasno je da se iza toga krije jednostavna stvar – nema niko koga bi SDA mogla kontrolirati.

Debevec nije Bošnjak, ali je SDA u njemu našla savršenu figuru za upliv u pravosuđe.

Za kontrolu Debevca je ključan Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e. Čime i kako ga kontrolira, znaju njih dvojica.

No, upravo je Debevec jedan od razloga zbog čega SDA navaljuje da Osmici osigura još jedan mandat, uprkos manjku ili upitnosti njegove stručne spreme.

Zadržavanjem Osmice, SDA se nada, između ostalog, i dalje držati Debevca na svojoj strani i tako praviti ravnotežu unutar pravosudnih institucija.

Iako Debevec, navodno, nema ambicija da obnovi ovaj mandat, velike su šanse da ipak ostane predsjednik Suda BiH. Time bi SDA imala OSA-u i Sud BiH pod svojom kontrolom. Što je jako važnu u državi u kojoj se politički protivnici često eliminiraju upravo preko sudova i tužilaštava.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare