Svijet

Zelenskij: Naša protuzračna odbrana postat će najjača u cijeloj Evropi

Ukrajinske snage drže svoje položaje protiv ruskih trupa u istočnoj regiji Donbasa i malo napreduju u nekim područjima, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. On je kazao da će protuzračna odbrana postat najjača u cijeloj Evropi.

"U cjelini, držimo svoje pozicije. Postoje i neka područja prednje strane gdje malo napredujemo. Kijev je ojačao svoju protuzračnu sposobnost. I dodatno će ojačati u novoj godini kako bi zaštitio sebe i cijeli europski kontinent. Ukrajinska protuzračna obrana postat će najjača u cijeloj Europi", rekao je Zelenski u novom video obraćanju.

Ukrajinska protuzračna odbrana već sada uspijeva oboriti relativno velik broj ruskih projektila i bespilotnih letjelica. No zbog razmjera napada ne uspije ih zaustaviti sve. 

Rusi od oktobra gađaju ukrajinsku energetsku mrežu, što uzrokuje nestanke struje i prekide opskrbe vodom.  Zelenski je  govorio o jasnoj strategiji za osiguranje proizvodnje i distribucije struje. 

"Potrebno je puno truda, no uspjet ćemo. Ovo je jedan od najvažnijih zadataka za sljedeću godinu. I ne sumnjam da ćemo ga savladati", rekao je.

Rusija je Ukrajinu duž bojišnice iz zraka napadala i u petak, dan nakon što je ispalila desetke projektila u baražnom napadu na kritičnu infrastrukturu. 

Sirene za zračni napad oglasile su se tokom noći na petak u Kijevu, a novinari Reutersa čuli su nekoliko eksplozija i zvuk protuzračne odbrane južno od grada.