Životni stil

Znate li šta je taramasalata? Ovo je turski recept za namaz koji se pravi od starog hljeba

Taramsalata recept za turski namaz koji se pravi od starog hljeba namaz blijedo roze boje u bijeloj zdjeli ukrašen sa tri masline crna zelena i crvena na drvenom stolu na stolu limun i komadići hljeba

Taramasalata je namaz koji se radi od baze starog hljeba ili kuhanog krompira, a oplemenjuje s taramom, odnosno ikrom dimljenog bakalara, maslinovim uljem i limunovim sokom.

Ovisno o boji ikre, boja namaza može varirati od bež nijansi do izražajnih ružičastih nota.

Taramasalata ima brojne varijante – u namaz se dodaje sve od bijelog luka i mladog luka do paprike i jabučnog sirćeta. Iznimno je popularno u Turskoj i Grčkoj gdje se poslužuje s kruhom kao dio meze.

Tradicionalno se priprema u mužaru i ima vrlo grubu teksturu. No moderne verzije recepta pretvorile su taramasalatu u glatki namaz koji je najlakše napraviti u sjeckalici povrća ili dobrom blenderu, piše Punkufer.

Sastojci za taramasalatu:

  • 175 g dimljene ikre bakalara
  • 100 g bijelog starog hljeba bez kore
  • 90 ml maslinova ulja
  • 2 kašike limunova soka
  • 1 čehne bijelog luka
  • ½ luka

Taramasalata priprema:

  1. Namočite hljeb u hladnoj vodi oko 10 minuta. Istisnite višak vode iz omekšanog hljeba, a hljeb stavite u sjeckalicu povrća.
  2. Dodajte dimljenu ikru bakalara, očišćeni bijeli luk i luk te limunov sok. Pulsirajte dok se sastojci na sljube.
  3. Postupno počnite dodavati maslinovo ulje kao da pripremate majonezu.
  4. Kada su svi sastojci pomiješani, prebacite smjesu u zdjelicu i stavite u frižider na oko sat vremena.
  5. Ohlađeni namaz poslužite s tostiranim pogačama, četvrtinama limuna i maslinama.