Politika

Zvizdić najavio sjednicu Predstavničkog doma BiH, srpski predstavnici ignorirali sastanak

Predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas prisustvovali sastanku na kojem se trebao dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

Kazao je to novinarima u Sarajevu predsjedavajući Doma Denis Zvizdić nakon sastanka, dodajući da se njihovo prisustvo očekivalo imajući u vidu činjenicu da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) prisustvovao jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH.

"Trebali su biti ovdje kako bismo se dogovorili o dinamici rada Doma. Ova sjednica je trebala biti krajem jula pa smo je prolongirali kako bismo našli rješenje i zakazali sjednicu. Poslanici imaju pravo i obavezu prisustvovati sjednicama i nadležnim komisijama", kazao je Zvizdić.

Najavio je da će sjednica biti zakazana za sredinu septembra jer su važni zakoni na dnevnom redu sjednice prije svih budžet institucija kojeg je potrebno usvojiti u drugom krugu glasanja.

"Taj dokument treba biti usvojen davno i sada bi se trebalo razgovarati o budžetu za 2022. godinu. Očekujemo njihovo prisustvo kako bismo na meritoran i argumentiran način raspravljali o svim tačkama dnevnog reda i donosili odluke koje donose korist svim građanima BiH", naglasio je.

Upozorio je da bi uskoro trebala biti donesena i nova odluka o privremenom finansiraju za posljednji kvartal ove godine. Oduku treba donijeti Vijeće ministara BiH u kojem su također ministri iz stranka iz Republike Srpske.

Naime, politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucija odbijaju dolaziti na posao otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.