Svijet

Rusi pokrenuli žestoku ofanzivu. Zašto je istočna regija Donbas toliko značajna za ishod rata u Ukrajini?

Mnogo se priča o ofanzivi Rusije na istočnu ukrajinsku regiju Donbas, pa vrijedi pogledati zašto je ovo područje toliko važno i za Rusiju i za Ukrajinu.

Za početak, moramo se vratiti u 2014. kada je Rusija zauzela ukrajinsku teritoriju Krim, zajedno s više od trećine ukrajinske istočne regije Donbas.

Mnogo žrtava

Regiju Donbasa čine susjedne regije Lugansk i Donjeck. Proruski separatisti ovdje su stvorili takozvane narodne republike, samoproglašene republike Donjeck i Lugansk, prenosi Sky News.

Borbe između proruskih separatista i ukrajinskih snaga nastavljene su duž linije razgraničenja od 420 kilometara od 2014. godine, a sukob je odnio više od 14.000 života.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je višestruke neutemeljene optužbe da je Ukrajina izvršila genocid u ovoj istočnoj regiji, koristeći to kao izgovor za početak rata s Ukrajinom.

Rusija se u početku nadala da će zauzeti glavni grad Ukrajine Kijev i srušiti ukrajinsku vladu, ali je bila prisiljena povući se nakon što je provela neorganiziranu operaciju koja nije ispunila ciljeve.

S obzirom na to da Rusija sada pažnju usmjerava na Lugansk i Donjeck, ova bi kampanja mogla diktirati tok rata.

Diktiraju uvjete

Ako Rusija pobijedi, to će značiti da Ukrajina gubi ne samo zemlju nego možda i većinu svojih najsposobnijih vojnih snaga, otvarajući put Moskvi da zauzme više teritorija i diktira svoje uvjete Kijevu.

Također bi mogla tražiti aneksiju regije kao što je to učinila s Krimom 2014.

Ruski neuspjeh mogao bi dovesti do toga da Ukrajina pokrene protuofanzivu - što bi moglo dovesti do političkog preokreta za Kremlj.

Ruske snage su dosad ostvarile dobitke u Lugansku i Donjecku, kontrolirajući više od 95% Luganska i blizu polovine Donjecka.

Oni sada kontroliraju cijelu obalu Azovskog mora, uključujući Mariupolj, cijelu Hersonsku regiju i veliki dio regije Zaporožje.