Vijesti

Džaferović: Bh. institucije bi trebale funkcionirati onako kako je to propisano Ustavom

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka istaknuo je za medije da je bilo govora posebno o ulozi Slovenije kada je u pitanju evropski put BiH.

Također, Džaferović je govorio i sveukupnoj posjeti Bledu i učešću na Bledskom strateškom forumu.

Naveo je kako sada više nego ikada ranije naglašena potreba uključivanja svih šest država zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Vrlo jasno je rečeno, kao nikada do sada, da Evropska unija neće biti kompletna dok sve države Zapadnog Balkana ne postanu članice, a rečeno je i da kako god EU treba Zapadnom Balkanu toliko i Evropskoj uniji trebaju zemlje zapadnog Balkana", istaknuo je Džaferović, dodao je:

"Bh. institucije bi trebale funkcionirati onako kako je to propisano Ustavom te da je najbolji put za BiH i sve druge države zapadnog Balkana da što prije postanu članicama EU. To bih isto rekao i za NATO savez iako postoje neke države zapadnog Balkana koje imaju drugačiji odnos prema NATO savezu. Evropska unija za cijeli zapadni Balkan pa i BiH znači vladavinu prava, ekonomski prosperitet i poštivanje ljudskih sloboda i prava, a NATO savez je sigurnost", istaknuo je Džaferović.