Svijet

Da li će Xi Jinping zaratiti s Putinom? Kina ima nuklearni pakt s Ukrajinom, evo šta to znači

Naredba ruskog predsjednika Vladimira Putina kojom se ove sedmice podiže stanje pripravnosti ogromnih ruskih nuklearnih snaga usred invazije na susjednu Ukrajinu predstavlja probu sporazuma iz 2012. koji obavezuje Kinu da Kijevu osigura "kišobran nuklearnog odvraćanja".

Kineski predsjednik Xi Jinping i tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič potpisali su sporazum 5. decembra 2012., obećavajući da će kineske nuklearne snage štititi Ukrajinu od nuklearnih prijetnji. Bilateralni ugovor opisuje dvije države kao "strateške partnere", piše The Washington Times.

"Kina se bezuvjetno obavezuje da neće koristiti ili prijeti upotrebom nuklearnog oružja protiv Ukrajine bez nuklearnog oružja, a Kina se dodatno obavezuje pružiti Ukrajini garancije za nuklearnu sigurnost kada se Ukrajina suoči sa invazijom koja uključuje nuklearno oružje ili ako Ukrajina bude pod prijetnjom nuklearne invazije", zajednički se izjavljuje u potpisanom paktu.

Naslovi u državnim medijima povezanim s Komunističkom partijom Kine zabilježili su sporazum, uključujući naslov People's Dailya koji je rekao: "Kina nudi Ukrajini zaštitu nuklearnog kišobrana".

Cenzori su u međuvremenu uklonili članke, što je mogući odraz sve većeg saveza između Pekinga i Moskve.

Tri godine nakon postizanja nezavisnosti 1991., Ukrajina se dobrovoljno odrekla nuklearnog oružja koje je naslijedila raspadom Sovjetskog Saveza. Arsenal bi bio treći po veličini u posjedu bilo koje nacije. Ukrajina se nakon toga pridružila globalnom sporazumu o neširenju nuklearnog oružja kao država koja ne posjeduje oružje.

Glasnogovornik kineske ambasade Liu Pengyu odbio je reći hoće li Kina Ukrajini dati sigurnosne garancije prema nuklearnom sporazumu iz 2012. godine.

"Ponavljam dosljedno uvjerenje Kine: nuklearni rat se ne može dobiti i ne smije se voditi", naveo je u e-poruci. "Kina pomno prati razvoj situacije u Ukrajini i podržava sve napore koji doprinose ublažavanju situacije i traženju političkog rješenja."

Kina je vidjela izjave o nuklearnom pitanju i istaknula kako bi sve strane trebale biti suzdržane i izbjegavati daljnju eskalaciju, rekao je.

U Pekingu, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin nije upitan o nuklearnim sporazumima Kine i Ukrajine tokom press konferencije. G. Wang je, međutim, rekao da će Kina nastaviti razvijati kooperativne veze s Ukrajinom na temelju "međusobnog poštovanja i nemiješanja".

Upitan o naredbi g. Putina za podizanje statusa pripravnosti nuklearnih snaga, g. Wang je ponovio službene komentare da Rusija ima "legitimne sigurnosne zabrinutosti" u vezi s proširenjem NATO-a koje treba riješiti.

Dok su ruske vojne snage zaglibile u naporima da brzom invazijom osvoje Ukrajinu koristeći trostruku vojnu ofanzivu, g. Putin je u nedjelju rekao da su "agresivne izjave" NATO-a potaknule njegovu direktivu.

"Zapadne zemlje ne poduzimaju samo neprijateljske akcije protiv naše zemlje u ekonomskoj sferi, već su i najviši dužnosnici vodećih članica NATO-a dali agresivne izjave u vezi s našom zemljom", rekao je Putin u komentarima emitiranim na ruskoj televiziji.

Press sekretar Bijele kuće Jen Psaki rekla je u ponedjeljak da Bidenova administracija neće izravno odgovoriti na postupke gospodina Putina, ali je navela zabrinutost zbog eskalacije ratoborne retorike iz Rusije.

"Važno je zapamtiti - čak i tokom posljednjih nekoliko mjeseci i godina - kada smo imali značajne nesuglasice s Rusijom po nekoliko pitanja, Sjedinjene Države i Rusija su se složile da će nuklearna upotreba imati razorne posljedice", rekla je.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je najava gospodina Putina o nuklearnim snagama "nepotrebna koliko i eskalirajuća" i da dužnosnici još uvijek pregledavaju i analiziraju naredbu. Visoki američki odbrambeni dužnosnik rekao je da nije otkriveno "ništa konkretno" što bi ukazivalo na "osjetnu ili primjetnu" veću uzbunu ruskih nuklearnih snaga.

"Sekretar [odbrane Lloyd] Austin je zadovoljan strateškim odvraćajućim stavom Sjedinjenih Država i našom sposobnošću obrane domovine i naših saveznika i partnera", rekao je gospodin Kirby, potvrđujući komentare gospođe Psaki.

'Eskalirajte do deeskalacije'

Putinova nuklearna uzbuna odgovara novoj ruskoj vojnoj doktrini koja se zove "eskalacija do deeskalacije", koja odražava slabije konvencionalne snage Moskve i veliku nuklearnu vatrenu moć. Američki odbrambeni dužnosnici rekli su da doktrina znači da bi ruska vojska mogla brže pribjeći upotrebi nuklearnog oružja, taktičkog nuklearnog oružja ili eventualno strateškog oružja u slučaju regionalnog sukoba poput invazije Ukrajine.

Rusija ima četiri razine upozorenja o nuklearnim silama, a analitičari kažu da nije jasno koju je razinu naredio gospodin Putin.

Znakovi povećane nuklearne spremnosti uključivali bi punjenje bombardera nuklearnim oružjem i slanje podmornica s balističkim projektilima. Kopnene rakete ostaju u većem statusu uzbune za lansiranje u slučaju da se otkrije dolazeći projektil.

Ranije je odbrambeni dužnosnik rekao da Sjedinjene Države "nemaju razloga sumnjati" u naredbu višeg statusa nuklearne uzbune i rekao da je to nepotrebno jer se Rusija ne suočava s nuklearnim opasnostima od NATO-a ili Zapada.

"I eskalirajuće jer očito potencijalno stavlja u igru ​​sile koje bi, ako dođe do pogrešne računice, mogle - mogle - učiniti stvari mnogo, puno opasnijim", rekao je dužnosnik.

Kina je prešutno podržala rusku vojnu operaciju protiv Ukrajine ne osuđujući vojnu operaciju i više puta inzistirajući da Moskva ima "legitimne sigurnosne zabrinutosti" s Ukrajinom i NATO-om koje SAD i njihovi saveznici nisu uspjeli riješiti. Peking je prošle sedmice bio suzdržan od mjere Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje rusko djelovanje, mjera koja nije uspjela kada je Moskva upotrijebila svoj veto.

Bidenova administracija također je dijelila američke obavještajne podatke s kineskim dužnosnicima uoči sukoba u neuspjelom pokušaju da dobije podršku Pekinga za pritisak na gospodina Putina da ne napadne Ukrajinu. Umjesto da pomogne Zapadu, kineska vlada podijelila je obavještajne podatke o raspoređivanju ruskih trupa s Moskvom, ističući rastući savez između dviju zemalja.

G. Wang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, odbacio je izvješća o dijeljenju američkih obavještajnih podataka s Rusijom kao "dezinformacije koje su SAD izmislile kako bi ocrnile Kinu".

Glasnogovornik je također pozvao sve strane u sukobu na suzdržanost kako bi spriječili da rat "izmakne kontroli".

"Nadamo se da će sve strane sarađivati ​​s Kinom na deeskalaciji umjesto da potpiruju napetosti i promiču diplomatsko rješenje, a ne daljnju eskalaciju", rekao je.

Ukrajina je razvila bliske oružane odnose s Kinom otkako je stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Kina je 1990-ih kupila nedovršeni nosač aviona od Ukrajine za 20 miliona dolara i pretvorila ga u prvi nosač aviona Narodnooslobodilačke vojske.

Ukrajina je također prodavala mlazne i zrakoplovne motore Kini i pružila informacije o dizajnu koje su ugrađene u kineske vojne transportne i nadzorne avione serije Y.

Bivši dužnosnik State Departmenta za politiku Miles Yu, koji je prvi otkrio nuklearni pakt Kine i Ukrajine, rekao je da je nacija koja će najvjerovatnije prijetiti upotrebom nuklearnog oružja protiv Ukrajine Rusija, još jedan strateški partner Pekinga.

"U hipotetskom scenariju ruske nuklearne prijetnje protiv bivšeg satelita Moskve Ukrajine, bi li Kina održala svoje obećanje da će se suočiti s Moskvom svojim nuklearnim oružjem?" zapitao se gospodin Yu.