Ekonomija

Nove sankcije: Sedam ruskih banaka izbačeno iz sistema SWIFT

Sedam ruskih banaka izbrisano je iz sistema SWIFT, usluge za razmjenu poruka koja povezuje finansijske institucije širom svijeta, prenosi CNN.

“Diplomatske odluke koje su donijeli Evropska unija, uz konsultacije s Velikom Britanijom, Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama, dovode SWIFT u situaciju da pokuša okončati ovu krizu, zahtijevajući od nas da isključimo odabrane ruske banke iz naših usluga financijskih poruka. Kao što je već navedeno, u potpunosti ćemo se pridržavati važećih sankcija”, objavili su iz SWIFT-a.

U izjavi se dalje navodi:

"U tu svrhu, u skladu sa pravnim uputama u Uredbi Vijeća EU od 1. marta 2022., isključit ćemo sedam određenih ruskih subjekata (i njihovih podružnica sa sjedištem u Rusiji) iz SWIFT mreže.”

Vijeće EU-a u saopćenju je navelo da su iz SWIFT-a izbačene Banka Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) i VTB BANK.

SAD, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada u subotu su u zajedničkom saopćenju upozorile da će isključiti odabrane ruske banke iz SWIFT-a kako bi kaznile Rusiju zbog invazije na susjednu državu.