Vijesti

Vlado Rogić jedini je član CIK-a koji je glasao protiv raspisivanja izbora. Ovo je njegovo objašnjenje

Vlado Rogić jedini je član CIK-a BiH koji je glasao protiv Odluke o raspisivanju i održavanju Općih izbora u BiH.

Na press-konferenciji je objasnio zašto je tako glasao. U suštini, njegovo objašnjenje se ne razlikuje od onog kojeg stalno ponavlja Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. Inače, Rogić je u CIK u ušao po prijedlogu HDZ-a BiH.

Evo njegovog objašnjenja:

"BiH se nalazi u stanju permanentne izborne krize. Imali smo toliko slučajeva koje smo rješavali ad-hoc u pojedinom gradovima i općinama. Razlog je nepostojanje dijelova Izbornog zakona koji određuju kako će se pojedina tijela u BiH sastaviti i kako će se delegirati izaslanici, posebno u Dom naroda FBiH. Znate da je Ustavni sud BiH presudom Ljubić ukinuo odredbe Izbornog zakona, da je ukinuo odredbe kada je u pitanju delegiranje izaslanika iz županija u Dom naroda.

One sada ne postoje. Ako hoćemo biti na razini evropskih i civiliziranih država, možemo li se upustiti u nešto, a to je kreiranje izbora i izaslanika na način da nemamo unaprijed određena pravila. Načelo pravne sigurnosti i vladavine prava kaže da unaprijed morate imati određene norme izbornog zakona da biste ih primijenili i implementirali. S obzirom da tih normi nema, ne postoje zakonski uvjeti za raspisivanje izbora.

I nemojte misliti da sam ja protiv prava građana i konstitutivnih naroda za izbore. To je demokratsko pravo i treba ga ostvariti, ali ga prethodno treba osigurati. S obzirom da nema normi, nije moguće na ustavni način to pravo osigurati da izaberu svoje predstavnike. To je prošl put učinio CIK kao preliminarnu mjeru, to preliminirano sad hoće da preraste u stalno. Ispada da ćemo i ove godine, navjerovatnije, doći u poziciju da to radi CIK i to može tako trajati kao boravak na privremenom radu naših građana koji su otišli trbuhom za kruhom. Zbog toga sam pristalica prava, da se donesu izmjene, da se materija regulira, a to može samo Paralementarna skupština BiH, a CIK nema pravo to da radi", naveo je Rogić.

Arnautović ga je odmah demantirao kazavši da postoji odredba u zakonu koja nije izbrisana i koja omogućava da se izbori raspišu i održe.

On je citirao uputstvo koje je usvojeno od strane CIK-a a u kojem se navodi da će CIK popuniti domove naroda.

"Za ovo upustvo je glasao gospodin Rogić. Gospodin Šantić i ja samo glasali protiv".