Svijet

Ruski vladar prijeti nuklearnim oružjem. Putina je moguće zaustaviti na samo jedan način koji je već viđen

Ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro će upotrijebiti nuklearno oružje ako ga se ne zaustavi na vrijeme, piše američki Fresnobee i kažu kako rizik nije "nizak", ali i kako se rat sa Zapadom sada vidi kao neizbježan.

Evo i zašto.

Putin shvata da će unatoč velikom povećanju veličine njegove posrnule vojske biti potrebno manje taktičko nuklearno oružje da se porazi Ukrajina.

Žestok odgovor

On zna da bi upotreba takvog oružja, čak i ako bi bila jednokratna za pokušaj prisiljavanja Zapada i Ukrajine da ustupe ukrajinsku teritoriju, izazvala masovni nadmoćni konvencionalni zapadni vojni odgovor s nadmoćnim oružjem.

S obzirom na to da on smatra da je upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini neophodna za pobjedu, rat sa Zapadom je neizbježan. Kako bi ohrabrio svoje ljude, zadužio je ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da u Ujedinjenim narodima objavi da su NATO i Zapad spremni uništiti Rusiju, prenosi Net.hr.

Ruska doktrina izričito dopušta, ako ne i zahtijeva, da Rusija upotrijebi nuklearno oružje ako je Rusija suočena s egzistencijalnom prijetnjom.

Putinovi lažni referendumi također će učiniti dijelove Ukrajine navodnom ruskmm teritorijmm. Najavio je da će se svim raspoloživim sredstvima braniti rusku teritoriju.

Zapad mora predvidjeti da bi Putin mogao istovremeno upotrijebiti jedno ili više taktičkih nuklearnih oružja u Ukrajini i upotrijebiti stratešku nuklearnu bombu da uništi barem jednu evropsku prijestonicu.

Ili može učiniti još gore. Tada bi izazvao Zapad i svijet da se uključe u nuklearnu razmjenu koja bi prijetila uništenjem svijeta.

Vlastita odgovornost

Zapad ignorira ono što je Putin rekao na vlastitu odgovornost.

Sada ga se mora zaustaviti kako bi se spriječila bilo kakva upotreba nuklearnog oružja, ali kako? Amerika se već prije suočila sa sličnom situacijom.

Tako su 1973. godine Henry Kissinger i predsjednik Richard Nixon naredili američkim snagama Defcon III, kada se Sovjetski Savez spremao intervenirati u Jomkipurski rat koji je izbio kada su Egipat i Sirija pokrenuli iznenadni napad na Izrael.

Njihovo početno uspješno napredovanje dovelo je postojanje Izraela u opasnost. Uz veliki rizik, Izrael je iznenadio Egipat prešavši Sueski kanal u Egipat, zatvorivši egipatske trupe na Sinaju i zaprijetivši egipatskim gradovima.

Egipat se suočio s katastrofalnim porazom, dok je Izrael također izvršio protunapad na Golanskoj visoravni. Suočena s neizbježnom sovjetskom intervencijom da spasi Egipat i preokrene situaciju protiv Izraela, Amerika nije oklijevala.

Defcon III stavio je nuklearno naoružane jedinice u stanje pripravnosti. Američki nosači aviona krenuli su prema istočnom Mediteranu.

Snage u pripravnosti

Sljedeći korak bio bi Defcon II koji bi upozorio nuklearne snage na neposrednu upotrebu. Suočeni s nuklearnim ratom, Sovjeti su se odmah povukli. To, i stanje na terenu, tada su omogućili dogovorno rješenje prihvatljivo za sve.

Ograničenja ukrajinske upotrebe zapadnog oružja za napad na Rusiju treba ukloniti. Zapad bi trebao podržati trenutnu invaziju Ukrajine na užu Rusiju na ograničenoj osnovi kako bi uhvatila ruske trupe u zamku u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Ograničena invazija Ukrajine na Rusiju vjerobatno bi stavila ruske nuklearne snage u pripravnost, što zapadna obavještajna služba očito može odmah otkriti.

Kad god ruske nuklearne snage postanu pripravne, Amerika bi trebala ići na Defcon III i biti spremna ići dalje.

Ovo će Rusiju staviti pred izbor s kojim su se Sovjeti suočili 1973. A kako bi izbjegle svjetsku katastrofu, može se očekivati ​​da će Kina i Indija pomoći izvršiti pritisak na ruske vođe da se povuku

Putin će biti potkopan.