Nauka

Spektakularni rezultati testiranja Pfizerove vakcine: Učinkovita je u 95 posto slučajeva

Američki farmaceutski gigant Pfizer objavio je danas prvi dio rezultata posljednje faze istraživanja svoje vakcine protiv koronavirusa u kojoj tvrde kako je ona učinkovita u 95 posto slučajeva, a ozbiljnijih nuspojava - nema, javlja New York Times.

Prema objavljenim podacima, vakcina sprečava i blaže i ozbiljnije oblike covida-19. Također, iz Pfizera tvrde da ima učinkovitost od čak 94 posto kod starijih ljudi koji su među najranjivijim grupama i podložni razvijanju težih oblika bolesti koja je paralizirala cijeli svijet.

Odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) očekuje se u narednim danima.

Rezultati ispitivanja - manje od godinu dana nakon što su istraživači započeli rad na vakcini - srušili su sve rekorde brzine za razvoj vakcine, što je proces koji obično traje godinama.

Prethodno je, na osnovu prvih rezultata bilo rečeno da vakcina pokazuje najmanje 90 posto efikasnosti.

Ako FDA odobri vakcinu sa dve doze, kompanija Pfizer navodi da će na raspolaganju biti do 50 miliona doza do kraja godine, a do 1,3 milijarde do kraja sljedeće godine.

Prethodno je i američka kompanija Moderna objavila zapanjujuće rezultate svog kandidata za vakcinu protiv korone, rekavši da pokazuje efikasnost od 94,5 postp.

Obje ove vakcine koriste sličnu tehnologiju sa informativnom RNK.