Svijet

U Češkoj se odvija zastrašujući scenario uprkos strogom lockdownu. Zašto?

Razvoj epidemiološke situacije u Češkoj sasvim je sigurno ono što trenutno s osjećajem zebnje prate znanstvenici i donosioci odluka u cijeloj Evropi. Naime, češki slučaj primjer je kako teške mogu biti posljedice COVID-19 pandemije u jednoj relativno bogatoj i naprednoj evropskoj zemlji s dobro opremljenim bolnicama te naprednim tehnološkim solucijama testiranja, traženja i praćenja zaraženih i njihovih kontakata, piše Jutarnji list.

Trenutno Češka, zemlja s 10,7 miliona stanovnika, bilježi kako koji dan 15-16 hiljada novih infekcija dnevno te 200-260 smrti. Češka je zabilježila ukupno više od 126 hiljada zaraženih na milion stanovnika.

S jedne strane čini se kako je Češka dokaz da stroge mjere ne funkcioniraju, s druge strane jasno je kako se i svima može dogoditi katastrofalni epidemiološki scenarij ako se dogodio (naprednijim) Česima.

Nadalje, važno je primijetiti kako je Češka prva članica EU koja je probila zastrašujuću granicu od 2000 mrtvih na milion stanovnika, te se čini da će im se uskoro pridružiti Belgija i Slovenija, također zemlje s relativno strogim mjerama. Češka trenutno broji 2090 mrtvih na milion. I svi se pitaju kako i pored strogog lockdowna...