Film, Pakleni Šund

Adam Driver, omiljeni čudak iz Hollywooda. Klempav i sa velikim nosom pokorio je svijet

Godinama unazad jedan od najzaposlenijih ljudi u Holivudu je glumac koji glumi glavne uloge ali nije baš vaš regularni tomkruzasti akcioni heroj.

Intezivan, napet, pomalo zaustašujući, ali to ga ne spriječava da se nađe na listi najseksiplinih glumaca današnjica. On je Adam Driver, i svakom novom ulogom postaje sve popularniji i omiljeniji.

Cijeli svijet priča o njemu, ali pored glumačkih kvaliteta ističu se konstanto i njegov izgled. Meni to baš nije najjasnije jer je poprilično, u najbolju ruku, čudno izgledajući. Onako džigljav sav, i klempav sa velikim nosom. Priznaćete podsjeća malo na ovu mačku, piše Noizz.rs.

Ali opet, ponavljam, možda je to neko muško stanovište cijele priče. Sa takvim specifičnim izgledom, nekako je normalno da ga vidimo u nekom umjetničkom filmu u kom glumi čudake ali Adama često srećemo i komercijanim ostvarenjima, kao i u kampanjama ranih brendova.

Jedna od takvih čudijih je film Annette koji od prije nekog dana krenuo da se emituje na Amazon streaming servisu a imao je i tu čast da otvori posljednji kanski filmski festival.

Film je režirao Leos Carax i to je njegovo prvo ostvaranje nakon kultnog Holly Motors, a muziku i scenario si pisali art rok ludaci iz benda Sparks, koji su ovog ljeta bili tema dokumentarca The Sparks Brothers.

U ovom mjuziklu, naš Adam sa Marion Cotillard, glumi bračni par, on je stand up komičar, ona operska pjevačica, prvo se vole, onda zavist se rađa, a dobijaju i dijete koju glumi drvena lutka tj marioneta. Ova ekstravagantna priča već je dobila svoje mjesto u novinskim člancima, ali zbog toga što Adam pjeva za vrijeme cunnilingusa. Svakako jedno specijalno filmsko iskustvo koja će različito raditi od čovjeka do čovjeka, zavisno od toga koliko vas dirne emotivni momenat u centru priče.

PROČITAJTE  Rusija zabranila film o časnoj sestri lezbijki

Krenuli smo od kraja, ali on je i na samom početku karijere briljirao u jednoj čudnoj i neobičnoj ulozi.

Glumio je Adama, koji bi najvjerovatnije da koristi Facebook stavio it s comlicated kad objašnjava svoj odnos sa glavnom junakinjom serije Girls, Hanom koju je glumila i autorka te serije Lena Dunham. U tih nekoliko sezona, znao je da bude zastrašujući ali i zabavan. Driver je svojom intezivnom pojavom donio na sto jednog komplikovanog tipa kome je Hana davala više puta šansu.

Intezivnost iza hladnog natmurenog pogleda je ono što je privuklo sam krem holivuda da krene u saradnju sa njim. Interzivnost njegove pojave je nešto oko čega se i sam sprdao u SNL skeču.

Inače u tomprogramu a i u nekim drugim glumačkim ulogama je pokazao da u njemu čuči pomalo čudan, ali svakako ozbiljan komičarski talenat. Pritom, fizički je jak i dobro građan, proveo je nekoliko godina u marincima, u koje je otišao revoltiran dešavanjima posle 11. septembra 2001. godine. Zbog svoje vojne spreme, Tarantino je skoro pričao kako kad bi pravio film o Džonu Rambu, Driver bi mu igrao naslovnog lika.

Što se tiče filmova, prvo je imao malu ulogu kod Spilberga, u filmu Linkloln, a onda ga upoznaje reditelj Noah Baumbach, i sa njim ima super saradnju, od male uloge u Frances Ha, preko While We Are Young, do Marriage Story, filma koji je intimna priča o razvodu dvoje mladih umjetnika, gdje on glumi tipa koji se razvodi od Scarlet Johanson.

Loš potez ako mogu da primjetim. Mislim za tog lika, Adamu je ta uloga odličan potez jer je zaradio i drugu nominaciju za Oskara. Prvu je dobio par godina ranije sarađivajući sa legendarnim Spajkom Lijem u filmu BlacKkKlansman.

PROČITAJTE  Raportova recenzija│The Suicide Squad: Krvavo i zabavno, kako drugačije sa Jamesom Gunnom

Radio je i sa Skorcezeom u odličnom, ali nešto malo manje atraktivnom filmu Silence, kao i sa Soderbergom u filmu Logan Lucky i braćom Cohen u jednom od njihovih najboljih filmova Inside Llevin Davis.

Odlična kombinacija, ispostaviće se, bili su Adam Driver i Jim Jarmush. Prvo su radili film Paterson, klasična džarmosovska tiha i spora priču o vozaču autobusa koji piše poeziju. Nakon toga su radili Zombi komediju The Dead Dont Die, koju je i publika i krtika sahranila. Meni je bila zabavna. Odsustvo životnosti u očima Drivera odlično odgovara Džarmušovoj poetskoj slici.

Dok je gradio karijeru, radeći sa najvećim živim rediteljiam danas, u arty i festivalskom okruženju, stiže mu uloga koja se ne odbija, negativac u novoj Star Wars trilogiji.

Svašta se moglo pročitati u proteklim godinama o nova tri dijela Ratova Zvijezda. Uglavnom su se isticali razočarani komentari fanova koji nisu baš oduševljeni kako se nova priča odvijala, ali jedna od rijetkih pozitivnih strana je bio Adam Driver i njegov Kylo Ren, mračni psihopata, uloga u kojoj Driver pliva kao riba u vodi.

Ovaj čovjek ima po 3,4 uloge godišnje evo već deceniju i ne staje. Šta nas očekuje od njega u budućnosti? Pa možda zabode neku nominacijicu za Oskara sa filmom Anette, iako je sve to možda too much weird za konzervativne pripadnike američke akademije.

Gledaćemo ga u filmu House of Gucci u paru sa Lejdi Gagom, kao i u novom Noah Baumbach filmu, što će biti peta saradnja ove dvojice. A nakon toga, ko zna, nebo je granica za ovog lika.

Tagovi:


Povezani postovi: