Politika

Admir Čavalić za Raport: SBiH neće uraditi ništa da ugrozi koaliciju. Dva bloka unutar Osmorke pojednostavljuju sistem

Proteklih nekoliko dana zasigurno političku scenu u BiH obilježila su turbulentna dešavanja unutar koalicije Osmorka. U utorak je održan sastanak partija koje čine koalicije na kojem su razgovarali o odnosima, ali i formiranju vlasti na nivou Federacije BiH i u kantonima. Upravo na ovu temu razgovarali smo sa Admir Čavalićem, zastupnikom Stranke za BiH u PD PFBiH. Čavalić za Raport je kazao kako gleda na trenutne probleme unutar ove koalicije.

Mogu se prevazići određeni problemi

Na pitanje kako komentira dešavanja u proteklih nekoliko dana kazao je da trenutna situacija u ovom trenutku nije toliko strašna.

“Unutar svake koalicije, odnosa postoje određene nesuglasice, različita mišljenja, percepcije. Prosto, bitno je da postoje mehanizmi da se isti problemi prevaziđu. Sastanak lidera od prije nekoliko dana je pokazao da se mogu prevazići određeni problemi. Što se tiče Stranke za BiH i NES-a mi smo apsolutni posvećeni programu Osmorke. Dio smo šireg bloka Osmorke”, istaknuo je.

Pojašnjava kako unutar Osmorke postoje dvije dominantne grupacije.

“To je od samo početka jasno. Imamo “Trojku” koja od ranije ima uhodano djelovanje, prije svega na području KS. Druga grupacija se odnosi na NES, SBiH i još nekoliko političkih subjekata. To ne mora značiti da to nešto komplikuje, možda čak čitav sistem Osmorke pojednostavljuje”, kazao je Čavalić.

Stranka za BiH, kaže Čavalić, i u narednom periodu će čvrsto stajati unutar samog bloka Osmorke.

“Nismo napravili niti jedan potez od izbora koji bi narušio povjerenje. Čak i za izbor u Domu narodu. To je bilo očekivano, planirano. Nikakvih iznenađenje tu nije bilo. Više je iznenađenje što su se neki drugi iznenadili”, smatra Čavalić.

Čavalić za Raport: Nikšić treba da bude premijer

Na mjesto premijera planirano je da dođe Nermin Nikšić, lider SDP. Međutim, zbog trenutnih političkih previranja trenutno su sve opcije na klimavim političkim nogama.

“Kada je riječ o premijeru FBiH. I ranije se utvrdili da to treba da pripadne SDP-u kao najjačoj partiji unutar Osmorke. SBiH nema ambicija za premijersku poziciju, niti smo ikada to tražili.

SBiH je projektno orjentisana stranka i nas interesuju prije svega konkretni projekti, a ne politikanstvo. Nas interesuje Ministarstvo energetike i to je poznato svim partnerima. Kao što je poznato da se NES fokusira na Ministarstvo poljoprivrede. To su neke stvari koje su od ranije poznate. Ova koalicija trenutno ostaje. Šta će se desiti u narednom periodu je teško prognozirati. Trenutno SBiH ne radi ništa što bi moglo ugroziti postojanje i trajanje Osmorke”, kazao je Čavalić.

Na samom kraju razgovora za naš portal osvrnuo se i na formiranja Vlade u Tuzlanskom kantonu.

“Mislim da je stabilna većina u Tuzlanskom kantonu. Ona se nastavlja na ranije djelovanje, na ranije mandate. SDP je uputio poziv SDA. Međutim, mislim da bi to zaista komplikovalo odnose. Moguće je, mada mislim da je i pitanje kako bi SDP glasači reagirali da budu u koaliciji sa SDA. Posljedni put kada se to desilo, imali smo one februarske proteste 2014. godine. Bit će vrlo interesantno”, zaključio je Admir Čavalić za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare