Američka studija potvrdila strahove naučnika širom svijeta: Koronavirus je mutirao i postao zarazniji

188

Koronavirus koji hara svijetom nije isti onaj koronavirus koji je krenuo iz kineskog Wuhana krajem prošle godine. Studija koju su proveli naučnici iz bolnice Houston Methodist pokazala je kako su nove verzije virusa mnogo zaraznije od originalne.

Kako javlja Reuters, u sklopu istraživanja analizirano je više od 5.000 genoma iz virusa koji je prikupljen tokom rane faze pandemije u Houstonu te tokom aktualnog vala infekcija.

Studija, koja još nije revidirana, otkrila je kako gotovo svi uzorci prikupljeni u drugom valu imaju mutaciju, poznatu kao D614G, koja rezultira većim brojem vršaka na virusu. Koronavirus ima oblik krune, s vršcima koji pomažu virusu da se poveže i inficira stanice u tijelu. Veći broj vršaka olakšava inficiranje ćelije.

Naučnici upozoravaju kako su pacijenti s mutiranim virusom imali znatno veću količinu virusa u svojim tijelima u odnosu na pacijente u prvom valu. No to ne znači da je virus opasniji. Studija nije pokazala da nova, mutirana verzija virusa utječe na veću smrtnost pacijenata.

Šta onda te mutacije znače? Naučnici ističu kako su mutacije u virusu očekivane i pokazuju kako se virus prilagođava ljudskom tijelu i “uči” kako izbjeći imunološki sistem.

I drugi naučnici širom svijeta upozorili su na mutirane verzije koronavirusa koje su zaraznije, ali ne i nužno smrtonosnije.

Također, ističu kako mutacije ne bi trebale utjecati na učinkovitost vakcine, kad ona jednom bude dostupna.