Asteroid dovoljno velik da uništi grad prošao je između Zemlje i Mjeseca i, srećom, promašio i našu planetu i njen prirodni satelit.
Nauka

Asteroid prošao između Zemlje i Mjeseca, bio je dovoljno velik da uništi grad!

Asteroid dovoljno velik da uništi grad prošao je između Zemlje i Mjeseca i, srećom, promašio i našu planetu i njen prirodni satelit.

Objekt nazvan 2023 DZ2, otkriven je prije mjesec dana – piše BBC.

Kao što su naučnici proračunali, asteroid je prošao između Zemlje i Mjeseca, na oko 175.000 kilometara od Zemlje.

Rijetko se dešava da tako veliki asteroid prođe toliko blizu planeta. Astronomi su kazali da se to dešava jednom u deset godina.

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je da je ovo bila važna prilika za astronome da unaprijede vlastito znanje o asteroidima, u slučaju da se otkrije objekt koji bi mogao udariti u Zemlju.

Kako je prošao toliko blizu Zemlje, asteroid je bio vidljiv kroz dvoglede i male teleskope.

Uživo prihenos preleta asteroida bio je omogućen zahvaljujući projektu Virtual teleskop.

Objekt bi se trebalo vrati ka Zemljinoj orbiti 2026, ali naučnici su odbacili mogućnost da on bude opasan za našu planetu.

Ranije ovog mjeseca, naučnici su dali šanse 1:432 da će drugi asteroid slične veličine, nazvan 2023 DV, udariti u zemlju 2046. godine. I to na Dan zaljubljenih. Trebao bi proći 4,2 miliona kilometara od Zemlje – piše BBC.

Asteroid nam se neće vratiti prije 2026. U početku se činilo da postoji mala šansa da udari u Zemlju na povratku. Ali naučnici su to u međuvremenu odbacili.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare