NATO bećirović stoltenberg rukuju se u sjedištu nato
Politika

Bećirović predložio Stoltenbergu novi pristup kojim bi BiH brže išla ka NATO-u

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović naglasio je da njegova prva posjeta inostranstvu ima simbolični i strateški značaj, uz poruku da će Bosna i Hercegovina sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO. Izrazio je opredijeljenost da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama, koje su usvojene uz puni konsenzus svih političkih aktera, da Bosna i Hercegovina što prije postane članicom NATO-a.

Mapa puta

Tokom sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Bećirović je predložio novi pristup intenziviranju NATO integracija Bosne i Hercegovine kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se Bosni i Hercegovini mogao uputiti poziv za članstvo u što kraćem roku. Potpuno nova geopolitička situacija traži i od NATO-a i od Bosne i Hercegovine da budu brži, efikasniji i konkretniji, jer promjena evropske sigurnosne arhitekture ne trpi više nikakvo odugovlačenje.

Naglašeno je da će predstojeći samit u Litvaniji u junu biti prilika da se ukaže na značaj dinamiziranja puta Bosne i Hercegovine u NATO.

Bećirović sa delegacijom NATO-a

Član Predsjedništva BiH Bećirović je još jednom osudio rusku agresiju na Ukrajinu i naglasio važnost iskazivanja solidarnosti sa pravednom borbom ukrajinskog naroda za slobodu. On je ukazao na važnost da sve demokratske zemlje doprinesu, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima, odbrani mira, međunarodnog prava i općih demokratskih načela.

Poziv da posjeti BiH

Član Predsjedništva BiH izrazio je uvjerenost da se zajedničkim snagama može doći do cilja, a to je stabilna regija i funkcionalna Bosna i Hercegovina, koja će aktivno doprinositi regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti. Najavljeno je da će Bosna i Hercegovina nastaviti aktivnu saradnju sa NATO, ali i saveznicima na bilateralnoj osnovi, kako bi se osnažile operativne odbrambene sposobnosti. On je naveo da je Bosna i Hercegovina odlučna da doprinosi međunarodnoj sigurnosti u smislu sudjelovanja u NATO operacijama, što je potvrđeno učešćem u dosadašnjim misijama.

Bećirović je izrazio zahvalnost generalnom sekretarom Jensu Stoltenbergu na podršci i naporima koje zajedno sa saveznicima pruža Bosni i Hercegovini. Tokom posjete sjedištu NATO-a Bećirović je uputio poziv Stoltenbegru da što prije posjeti Bosnu i Hercegovinu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Turalibeg Kurzoglavi
Turalibeg Kurzoglavi
2 mjeseci

nadvožnjak ili tunel na brzoj cesti????