bizaran pad

Bio je “bosansko čudo od djeteta” a i danas je čudo: Klub mu plaća pola miliona eura svaki put kad šutne loptu prema golu

Bijeljinac Luka Jović (25) od ovog ljeta igra u Milanu.

Došao je besplatno iz Fiorentine, u kojoj se zadržao jednu sezonu. Milan ga je doveo kao zamjenu za Oliviera Girouda i zasad reprezentativac Srbije ima sedam nastupa u Serie A i 223 odigrane minute.

Nije još zabio ni asistirao te su Italijani počeli pisati o njemu.

Gazzetta dello Sport je izračunala da svaki Jovićev udarac zasad košta 500.000 eura. Zaključak je izveden na osnovu toga što je Jovićeva plaća oko 2,2 miliona eura po sezoni (bruto iznos), odnosno oko 270.000 eura mjesečno. Otkako je počela sezona (tada je Jović još bio u Fiorentini) na njega su dva kluba potrošila oko milion eura u pet mjeseci.

Igrajući za Milan, Jović je uputio tek dva udarca prema protivničkim golmanima (za Fiorentinu ove sezone nije igrao) te Italijani pišu da je to pola miliona eura godišnje svaki put kad Jović šutira u okvir.

Jović je u karijeri igrao za Crvenu zvezdu, Apollon Limassol, Benficu, Eintracht Frankfurt, Real Madrid i Fiorentinu. Real Madrid ga je u ljeto 2019. za 63 miliona eura otkupio od Eintrachta i nakon toga je počeo njegov pad.

Za Srbiju u 31 utakmici ima deset postignutih golova, a prema Transfermarktu vrijedi osam miliona eura.