Vijesti

Bisera Turković: NATO pružio podršku integritetu i suverenitetu BiH. U raspravi učestvovala 21 delegacija

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH, poručila je danas na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u Briselu kako je evroatlantski put BiH donio značajan zamah i konkretne reforme u zemlji.

Bisera Turković je zajedno sa ministrom odbrane BiH učestvovala na sastanku važnog tijela NATO, a na kojem se razgovaralo o napretku BiH. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih država članica Alijanse.

Pružena je nedvosmislena podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, evroatlantskom putu BiH i jačanju stabilnosti u zemlji i regiji. U raspravi je aktivno učestvovala čak 21 delegacija. Izražena je i zabrinutost zbog negativne retorike podjela i sukoba, neusvajanja preostalih ključnih reformi, te važnost djelovanja visokog predstavnika u BiH.
Ministrica Turković je istakla značaj podrške NATO saveznika tokom pandemije, ali i u operacijama vojnih vježbi u BiH i brojnim drugim aktivnostima koje NATO redovno provodi u BiH. Istaknuto je ponovno uspostavljanje Komisije za saradnju s NATO-om. Razgovaralo se o situaciji u regiji, sigurnosnim izazovima te borbi protiv posljedica pandemije i jačanju saradnje.

“Dopustite mi da ponovim našu duboku zahvalnost NATO-u i njegovoj politici otvorenih vrata. To je dokazano sredstvo za vrlo plodnu suradnju, kao i za zajedničko rješavanje sigurnosnih izazova i rizika. To je istinska vrijednost našeg partnerstva, dodana vrijednost, jer se nijedna zemlja nije u stanju boriti s toliko izazova, posebno, istovremeno, poput pandemije, prirodnih katastrofa, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija ili bilo kojeg drugog sigurnosnog izazova sa kojim se danas suočava svijet”, istakla je Bisera Turković.

Svi sagovornici su pohvalili ulogu BiH u međunarodnim vojnim misijama te predsjedavanje Jadranskom poveljom u teškim okolnostima pandemije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare