Sport

Britanski milijarder želi kupiti Manchester United

Britanski milijarder Jim Ratcliffe želi kupiti Manchester United, izjavio je njegov glasnogovornik za londonski dnevnik The Times.

Njegov interes za kupovinu jednog od najtrofejnijih engleskih klubova je došao nakon što je istu namjeru iskazao najbogatiji čovjek svijeta Elon Musk, a potom u poruci na Twitteru objasnio da je to bila samo šala te da nema namjeru investirati ni u jedan sportski klub.

Američka porodica Glazer, koja je većinski vlasnik Manchester Uniteda, našla se pod pritiskom javnosti, jer je klub očajno započeo novu sezonu i nalazi se na zadnjem mjestu nogometne Premier lige bez ijednog boda nakon dva odigrana kola.

Bloomberg je objavio da su Glazeri spremni prodati manjinske udjele, čime bi se otvorila vrata za ulazak Ratcliffea u vlasničku strukturu kluba, prenosi HRT.

"Ako je klub na prodaju, Jim je svakako potencijalni kupac. Ako je tako nešto moguće, zainteresirani smo za razgovor o dugoročnom vlasništvu", izjavio je Ratcliffeov glasnogovornik.

Glazeri su izloženi intenzivnim kritikama zato što nisu uložili u ekipu ni u stadion Old Trafford. Manchester United je već pet godina bez trofeja, a dug kluba je narastao za 11% na oko 496 miliona funti.

Ratcliffe, koji je na čelu hemijske kompanije INEOS, rodom je iz Manchestera i dugogodišnji je navijač kluba.

"Tu se ne radi o tome je li neko utrošio novac ili nije. Jima zanima ono što može biti učinjeno odmah te, znajući koliko je klub važan za grad, vjeruje da je ovo pravo vrijeme za resetiranje", dodao je milijarderov glasnogovnik.

Ratcliffe je bio jedan od mogućih kupaca londonskog Chelseaja, nakon što je fond ruskog bogataša Romana Abramoviča bio prisiljen na prodaju, ali je klub završio u rukama investicijske grupe na čelu sa Toddom Boehlyjem i Clearlake Capitalom.

United je prošlu sezonu završio na šestom mjestu i ostao bez nastupa u evropskoj Ligi prvaka.

U klub je za glavnog trenera doveden Erik ten Hag iz Ajaxa, ali Nizozemac je loše počeo svoju eru na klupi, s dva poraza i šest primljenih golova.