Politika

Čampara: Nije normalno da Skaku privode s lisicama i rukama na leđima, kao da je serijski ubica

Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini KS i visokopozicionirani član NIP-a, kazao je jutros da se ne slaže sa načinom na koji je priveden Abdulah Skaka.

Bivšeg gradonačelnika i ambasadora BiH u Kataru uhapsili su pripadnici MUP-a KS po nalogu Tužilaštva KS u akciji Vizionar.

On je osumnjičen za niz zloupotreba iz vremena dok je bio gradonačelnik. Određen mu je jednomjesečni pritvor.

Čampara je jutros na BHRT izjavio kako smatra da je previše da se Skaka privodi s rukama na leđima i lisicama.

"Ne slažem se sa načinima privođenja nekih ljudi. Na primjer, nije mi normalno da Skaku privode na način da mu stavljaju ruke na leđa sa lisicama, kao da je serijski ubica.

On se prijavio, došao iz Katara. Možda nisam upravu, možda su to neke procedure. Ali, ja mislim da će se svako normalan odazvati tužilaštvu", rekao je Čampara.

Upitan je i za komentare da se vlast obračunava sa svojim protivnicima jer su u posljednje vrijeme uhapšena dva člana SDA te Ibrahim Hadžibajrić (NES).

"Mislim da nisu upravu ti što to govore. Tužilaštvo je to koje je neovisno i koje radi na osnovu zakona. Ne vidim ja tu neku posebnu vezu sa vlašću. Onda bi mogli govoriti i da je prošla bila u sprezi jer se nisu hapsili ovi ljudi.

Što se mene tiče, postoji presumpcija nevinosti. Ljudi imaju pravo na svoje branioce, na pravičan sud. Tužilaštvo mora raditi u skladu sa procedurama. Sve mora biti bazirano na činjenicama", naveo je Čampara.

Kaže da ako je tačno da ovo vlast hapsi, da je to onda katastrofa.

"Onda je ovo autokratsko društvo u kojem politika može zatvarati. Ako je tako, onda od ove zemlje nema ništa i ne treba da bude", rekao je Čampara.

Ipak kaže da ne vjeruje da je tako.

"Sada je najmodernije reći da su sve politički procesi", zaključio je Čampara.