Politika

Čović se sastao s ambasadorom Rusije u BiH Kalabuhovim. Pričali i o Izbornom zakonu BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je u Sarajevu održao sastanak s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovim.

Teme sastanka obuhvatile su odnose dvaju zemalja, prospekte saradnje, te aktuelnu političku situaciju i izmjene Izbornog zakona BiH.

Čović je, kako je saopćeno, istakao potrebu hitne izmjene Izbornog zakona i ograničenih ustavnih izmjena prije 2022. godine. Takav razvoj, kazao je, značajno će doprinijeti unutrašnjoj stabilnosti, političkom dijalogu i ozbiljnom napredovanju prema vanjsko-političkim ciljevima. Također, naglasio je kako navedene izmjene ne smiju voditi ka narušavanju Ustava, niti temeljnih odrednica Bosne i Hercegovine koje su potvrđene Daytonskim sporazumom.

Naglasio je kako se konstitutivnost, jednakost i prava konstitutivnih naroda, te legitimno političko predstavljanje moraju u potpunosti poštivati. Potvrdio je kako je nužno provesti odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava za uklanjanje postojećih diskriminacija.

PROČITAJTE  Dodik: Nastavljamo raditi po planu, od 26. oktobra počinje novi ustavni poredak

Na koncu, kako je saopćeno, razgovarali su o unapređenju bilateralnih odnosa i prilikama za jačanje ekonomske i ekonomske saradnje. Također je razgovarano i o oporavku od pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.Povezani postovi: