Nismo iznenađeni

Cvijanović o Schmidtu: Kako nadmeno, bahato i bezobrazno zvuče njegove izjave

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je "nečuveno" šta je u stanju da izgovori "neizabrani stranac Christian Schmidt u zemlji čiji Ustav kaže da je demokratska, a ovaj pojedinac bi i dalje da uzurpira ustavna prava parlamenta".

"Da stvar bude gora, još prijeti da bi smjenjivao ljude kako je to radio Paddy Ashdown, koji je smjenjivao demokratski izabrane ljude, ostavljajući ih bez prava da pred sudom dokazuju svoju nevinost. I to je uzor Christianu Schmidtu, zaista nečuveno", rekla je Cvijanović Srni upitana da prokomentariše Schmidtove "prijetnje" da bi mogao posegnuti za istim mjerama kao svojevremeno Paddy Ashdown, koji je samo u jedom danu 2004. godine smijenio 59 funkcionera, a od 2002. do 2006. nametnuo više od 400 odluka.

Cvijanović je rekla da se nada da "je ova prijetnja lični stav isfrustriranog pojedinca, a ne stav njegove zemlje, a pogotovo ne Еvropske unije".

"Kako nadmeno, bahato i bezobrazno zvuče njegove izjave i kako je jadno šta su ovi strani namjesnici i diktatori u stanju da kažu ili urade šireći demagogiju i laž da sve to rade da bi nama u BiH bilo tobože bolje. Istina je da nam je od njih, i njihovih akcija bilo sve gore", konstatovala je Cvijanović.

Ona je izjavila da treba biti iskren i reći da "su oni ozbiljna prijetnja Dejtonskom sporazumu, da se poigravaju međunarodnim ugovorom, ali i sudbinom BiH, a zašto ne reći i da su navijački nastrojeni".