O optužnici protiv Dodika

Cvijanović pozvala bosanske Srbe da se okupe oko institucija RS: ‘One su posljednja brana naše slobode’

Cvijanović je ponovila mantru da je podizanje opštužnice protiv Dodika i Lukića nastavak političke hajke na RS
Željka Cvijanović sankcije

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da potvrđivanje optužnice od Suda BiH protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i v. d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića predstavlja "nastavak političke hajke na RS i njene zvaničnike".

Cvijanović je prokomentarisala kako to, prema njenim riječima, nema nikakve veze sa pravom i pravdom, već sa namjerom da se, kako ona to kaže, slome i uklone oni koji sprečavaju bespravnu otimačinu imovine i dalje razvlašćivanje RS.

"Samo u BiH je moguće da se neizabrani stranac, uz to i nelegalni visoki predstavnik, stavlja iznad demokratski izabranih institucija, i mijenja zakone, apsolutno izvan ovlaštenja koja su definisana Dejtonskim sporazumom, a onda na osnovu toga obračunava sa izabranim, legalnim i legitimnim predsjednikom RS", kazala je Cvijanović.

Ona je u izjavi navela da "je žalosno što to prećutno ili otvoreno podržavaju mnogi iz Evropske unije u čijim zemljama ovako nešto nije bilo moguće ni prije 200 godina, a kamoli danas, u 21. vijeku".

"To dovoljno govori o njihovom licemjerju i dvostrukim aršinima kojima su nam u djeliće razbili svaku iluziju o postojanju tzv. 'evropskih vrijednosti'. Zato je naša dužnost da se okupimo oko institucija RS, jer su one posljednja brana naše slobode", izjavila je Cvijanović.